Sterfte fijnspar in Clingse Bossen door letterzetter

foto Lucien Calle

De letterzetter, een keversoort, heeft duizenden fijnsparren in de Clingse Bossen aangetast.
Door de extreme droogte vorig jaar waren veel fijnsparren al verzwakt. De letterzetter boort gaatjes, juist in verzwakte bomen. Dit verstoort de sapstroom van de boom. Daardoor krijgt de boom watertekort, zeker als het kurkdroog is zoals nu, en gaat dood.

Om te voorkomen dat aangetaste bomen voor ongelukken zorgen, worden ze komende winter langs de buitengrenzen van de Clingse Bossen gekapt. Voor de bestrijding van de letterzetter hopen we op natuurlijke vijanden, zoals mezen en vleermuizen.
De boswachter: “Zij kunnen de kevers echter niet pakken als ze ín een boom zitten. De specht heeft nu wel een mooi leven.”

De letterzetter grijpt in heel Europa om zich heen. In Clinge gedijt hij goed, doordat de fijnsparren dicht op elkaar staan. Elders in Zeeland is dat niet het geval. Daardoor zal de letterzetter zich hier niet snel verder verspreiden.

Foto: vraat door de letterzetter

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring