Sint Jansrogge gezaaid op Sint Jansdag in Sint Jansteen

24 juni is de naamdag van Sint Jan en is er, op initiatief van de Oude Granen Werkgroep De Bekoring, op verschillende plekken in Nederland het oude graanras Sint Jansrogge ingezaaid.

Zo ook in Zeeland en wel in ... Sint Jansteen! Op de foto ziet u hoe vrijwilligers van Het Zeeuwse Landschap en Stichting Landschapsbeheer Zeeland het akkerreservaat De Schommeling inzaaien, met de hand, net als vroeger. In dit akkerreservaat in de bossen van Sint Jansteen wordt rogge op traditionele wijze verbouwd.

De rogge kan na de oogst (volgend jaar) gebruikt worden voor peperkoek, bier en veevoer en zelfs als dakbedekking, want het wordt wel 2 meter hoog. Daarnaast is het een zeer goed gewas voor patrijzen omdat het vrij open is. Zo kunnen ze er goed tussendoor lopen en er zijn veel kleine onkruidjes en bodeminsecten te vinden. Als het over enkele dagen gekiemd is, is het een perfect biotoop voor de kuikens en in de winter is er goede dekking. Vlakbij de rogge broedt een patrijs in een greppeltje met struweel. Als de eieren binnenkort uitkomen kunnen de kuikens gelijk profiteren van dit oude graanras.

 

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring