Paartje zeearenden op de Slikken van de Heen

We zien regelmatig een nagenoeg volwassen paar zeearenden op de eilanden van de Slikken van de Heen. Dat is veelbelovend! We hopen en verwachten al jaren dat deze toppredator zich hier zal vestigen.
Het mannetje blijkt de zeearend te zijn die we vorig jaar met vergiftigingsverschijnselen hebben gevonden. Nadat het dier was hersteld is hij weer vrijgelaten op de Slikken van de Heen. Nu, na ruim anderhalf jaar, is hij terug. Dat
alleen al is goed nieuws! En dat hij gezelschap heeft van een vrouwtje, maakt het extra mooi en spannend.

Het eerste broedgeval in Nederland van deze indrukwekkende vogel - ook wel ‘vliegende deur’ genoemd vanwege z’n spanwijdte van 2,5 meter - was in 2006, in de Oostvaardersplassen. Inmiddels zijn er al 10 broedparen, o.a. in de Biesbosch, waar dit mannetje in 2014 werd geringd. Het vrouwtje is vermoedelijk afkomstig uit het Lauwersmeer en is 5 jaar oud. Haar ring kon nog niet goed worden afgelezen dus helemaal zeker is dit niet.

Met enige regelmaat worden er zeearenden gezien op de Slikken van de Heen, maar ze hebben er nog niet gebroed. In 2013 heeft Het Zeeuwse Landschap er een kunstnest geplaatst. Het gebied is namelijk zeer geschikt voor de vestiging van de zeearend. Er is hier volop voedsel te vinden, zoals brasems en watervogels.
Het zeearendenpaar blijkt het kunstnest gevonden te hebben; ze hebben het zelfs al wat uitgebreid. Of de vestiging doorzet is de vraag, jonge paartjes proberen vaak maar wat, en kunnen later alsnog een andere locatie kiezen.

Wie de vogels wil zien kan dat het beste doen vanaf de Philipsdam, iedereen is hier meer dan welkom. Wel een dringend verzoek om op de paden te blijven, want ze zijn erg kwetsbaar voor verstoring. Hoe vaker ze in deze fase verstoord worden, hoe kleiner de kans dat ze blijven.
Wij passen onze beheerwerkzaamheden aan en zullen de komende tijd het toezicht intensiveren om verstoring te beperken.

 

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring