Oranjezon: een nieuw pompstation voor drinkwater

artist impression Bosch & Slabbers

Evides Waterbedrijf, het waterbedrijf dat zorgt voor drinkwater in Walcheren, past haar pompgebouw en installatie bij natuurgebied Oranjezon aan. Dit om ervoor te zorgen dat de Walcherse klanten ook in de toekomst kunnen vertrouwen op voldoende en betrouwbaar drinkwater.
Het oude pompstation vervangt Evides door een nieuw, energiezuinig exemplaar dat zij inpassen in de duinen. Het station is vanwege zijn leeftijd aan vervanging toe.
De werkzaamheden starten in maart 2017 en duren naar verwachting tot begin 2018.

Juiste waterdruk
In het voorjaar en de zomer ontvangt Walcheren veel toeristen, waardoor het gebruik van kraanwater stijgt. Daarom is pompstation Oranjezon nodig: het zorgt voor de juiste waterdruk en zo dus voor voldoende kraanwater thuis, op de camping en in hotels. Het drinkwater op Walcheren komt van de drinkwaterproductielocaties in Huijbergen en Ossendrecht in Noord-Brabant, waar Evides dit maakt uit grondwater.

Natuur krijgt de ruimte
Oranjezon is een bijzonder natuurgebied, met veel verschillende soorten dieren en planten. Het pompstation staat bij de entree, op een plek die vroeger ingericht was als groot bedrijfsterrein. Een aantal oude gebouwen is enkele jaren geleden al weggehaald. Na de nieuwbouw in 2017/2018 sluit de locatie naadloos aan bij het landschap. Een duinpan en begroeiing bedekken dan deels het nieuwe pompstation.

Werkzaamheden
Om dit nieuwe pompstation te realiseren, zijn grootschalige werkzaamheden nodig. Dit brengt helaas overlast met zich mee, zoals geluid en bouwverkeer. We streven ernaar deze overlast zoveel mogelijk te beperken en stemmen de planning af met partijen in de omgeving. Wandelpaden en toegangswegen blijven toegankelijk. Eventuele omleidingen geven we ter plaatse aan.

Natuuronderzoek
Op basis van uitgebreid natuuronderzoek neemt Evides in nauw overleg met Het Zeeuwse Landschap - wij beheren natuurgebied Oranjezon - maatregelen om tijdelijke impact op de natuur te voorkomen. Zo brengt zij duinwater - dat bij de bouwput wordt weggepompt om veilig te kunnen werken - terug in de duinen en blijven de natte valleien behouden.

Planning
De werkzaamheden duren ruim een jaar. In het voorjaar van 2018 verwacht Evides klaar te zijn. Dan is het pompstation gereed en kan het - ingepast in het landschap - weer vele jaren ingezet worden tijdens de zomerdrukte.

Meer weten?
Op www.evides.nl/oranjezon is zowel in het Nederlands als Duits meer over dit project te lezen.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring