Maquette scheepswerf Paal in bezoekerscentrum Saeftinghe

Op 27 juni vond de officiële onthulling plaats van de nieuwste aanwinst in de expositie van Bezoekerscentrum Saeftinghe: een maquette van zo’n 2 x 2 meter van de loods van de voormalige scheepswerf Moed en Trouw te Paal. Phielbert Verras († 21-06-2019) - 4de generatie op de werf - heeft zo’n 12 jaar aan de exacte replica gewerkt. Hij werd daarbij ondersteund door de Vlaming Nick Moerman.

De maquette en het boekje zijn tot stand gekomen in samenwerking met een aantal betrokken liefhebbers van het maritieme erfgoed uit Vlaanderen en Zeeland.
Op de in 1865 gestichte werf werden in die periode vooral vissersschepen zoals hengsten en hoogaarsen gebouwd. De hengsten voor op – en rond de Schelde, de hoogaarsen ook om er mee op de Noordzee te vissen. In de loop der tijd werden de scheepstypes aangepast en werd er overgegaan op de bouw van grotere schepen en van houtbouw naar de bouw van ijzeren schepen voor op de Noordzee. Tijdens de watersnoodramp van 1953 werd de werf grotendeels verwoest.

De uitgebreide geschiedenis van de werf, een tijdsbeeld van het leven in Paal ruim 150 jaar geleden en nadere uitleg over de maquette zelf kunt u lezen in het boekje ‘Moed en Trouw, vanaf vandaag onder meer verkrijgbaar in Bezoekerscentrum Saeftinghe.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring