Live meekijken op de broedeilanden in Waterdunen

Op een van de broedeilanden in natuurgebied Waterdunen bij Breskens is een camera geplaatst. Het is een camera die op afstand bestuurd kan worden. Doordat de camera midden in een kolonie van grote sterns en zwartkopmeeuwen is geplaatst, wordt het mogelijk om 24/7 live beelden vanuit huis te bekijken. Zo is het voeren van de jongen te zien en wat de vogels allemaal ’s nachts doen. Het is uniek in Zeeland om dit soort beelden live vanuit huis te kunnen volgen op de homepage van deze site.

Onderzoek
De camera wordt gevoed door een zonnepaneel en kan op afstand worden bestuurd. Hiermee is de hele kolonie zichtbaar en kan er op korte afstand gekeken worden door in te zoomen en vindt er geen verstoring van de vogels plaats. Bureau Waardenburg voert onderzoek uit naar de grote stern en gebruikt de camera om kleurringen, die om de poten zitten, af te lezen. Zo kan gezien worden waar de broedvogels vandaan komen en hoe oud ze zijn. Het is dus goed mogelijk dat de camera ineens een ander deel van de kolonie laat zien of inzoomt op een bepaalde vogel.

Megakolonie
In Waterdunen zijn een zestal grote schelpeneilanden aangelegd voor kustbroedvogels zoals sterns, plevieren en kluten. In 2020 vestigden zich al heel wat kluten, dwergsterns en visdieven, maar dit jaar zijn de aantallen echt enorm. Zo broeden er momenteel bijna 5000 grote sterns, meer dan 3000 zwartkopmeeuwen en meer dan 200 visdieven. Van de zwartkopmeeuw is dit zelfs de grootste kolonie in Noordwest-Europa. Ook dwergsterns, strandplevieren en kluten broeden er in grote aantallen op de eilanden. Om verstoring te voorkomen zijn de tellingen met een drone gedaan en zijn later de beelden geanalyseerd. Hiermee is het gebied meteen een enorm succes, want veel van deze soorten hebben de status kwetsbaar of zelfs bedreigd op de Nederlandse Rode Lijst.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring