Houd verwilderde katten uit de natuur

Het Zeeuwse Landschap heeft bezwaar tegen het weer uitzetten van verwilderde katten, nadat die zijn gevangen en gesteriliseerd. Het aantal vogels op het platteland en in natuurgebieden is sterk afgenomen. Extra predatoren betekenen een verdere achteruitgang van de natuur, die toch al zo onder druk staat.

De provincie neemt eind dit jaar een besluit over het al dan niet toestaan van het afschieten van verwilderde katten. Stichting Scheldekat is tegen afschot en pleit voor het vangen, steriliseren en terugzetten. Voor Het Zeeuwse Landschap is dat geen oplossing. De kat is immers een roofdier en uit onderzoek is gebleken dat katten een niet te onderschatten effect op de vogelstand hebben.

Het zou het mooiste zijn als er voor de gevangen katten een nieuw huis wordt gevonden, waar ze verblijven en worden verzorgd. Lukt dat niet omdat ze zo verwilderd zijn dat ze niet te hanteren zijn, geef ze dan een spuitje.
Mocht het echt niet anders kunnen, dan zijn we niet tegen het afschieten van zwerfkatten. Voor alles staan wij voor de bescherming van de natuurwaarden. Beter is echter om te voorkomen dat katten verwilderen. Als alle katten worden gechipt, is de eigenaar altijd te herleiden en worden het geen zwerfkatten. Net zoals dat is gebeurd met zwerfhonden, die hebben we in Nederland ook niet meer.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring