Het zomernummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

Ook in dit nummer besteden we aandacht aan ons 80-jarig bestaan. Aan de hand van de kaart van Zeeland krijgt u onze historie, terreinen en resultaten in een notendop. Zo ziet u dat we bepaald niet stil gezeten hebben in die 80 jaar én dat er veel moois te zien en beleven is in Zeeland. Zoals één van onze 80-jarige donateurs zei tijdens het jubileum-uitje: “Ik woon hier al heel lang, maar ik wist niet dat Zeeland zulke mooie plekjes had!”

De kaart met al onze terreinen erop brengt u vast op ideeën voor een eigen natuur-uitje. Ook in de rubrieken Eropuit! en Terra Maris staan weer volop activiteiten die je de natuur en landschap laten beleven. Van een wandel- of fietsexcursie tot het gezellige Middeleeuwse festijn bij Terra Maris, er is voor ieder wat wils.
Wannes en Keetje zijn helemaal in de sfeer van de wisseltentoonstelling in Terra Maris zelf ook in camouflagekleuren gehuld!
In Op kraambezoek bij de kokmeeuwen vertelt Chiel Jacobusse over wat er allemaal gebeurt in een kolonie van de ‘schaterlachende meeuw’. Zo’n kokmeeuwenkolonie ligt vaak vlakbij de weg. Wanneer je je auto in de berm parkeert, heb je alle gelegenheid om rustig het doen en laten van deze vogels te bewonderen.
Ook de moeite van het bekijken waard is De Kruisdijkschans. Onlangs is daar de ijs- en aardappelkelder gerestaureerd; Fred Schenk beschrijft de geschiedenis in Voorraadkelder Kruisdijkschans hersteld. IJs en aardappelen zullen er niet meer worden bewaard. De kelder is nu een ideale winterverblijfplaats voor vleermuizen en amfibieën.
En, in De paden op neemt Peter Heetesonne, een van onze veldmedewerkers, Ria Luteijn mee naar De Blikken in West-Zeeuws-Vlaanderen. Zij woont daar vlakbij en fietst regelmatig over de dijk langs het gebied. “Ik geniet dan altijd van het uitzicht op De Blikken, de sky-line van Groede en vooral van de rust!” De Bilkken is niet vrij toegankelijk, maar laat zich goed beleven door de ‘vogelboulevard’ en de twee vogelkijkhutten.
In Uit de kunst maakt u kennis met kunstschilder Francesco Antonietti. Hij vertelt wat het schilderen en tekenen voor hem betekent en waarom hij het Zeeuwse landschap op zijn manier weergeeft. “Het geeft de juiste vrijheid aan mijn penseel.”

De afgelopen maanden is de geplande komst van een nieuwe 380 kV-hoogspannings- verbinding tussen Borssele en Rilland regelmatig in het nieuws geweest. Voor ons is de aanleg een dilemma: we zien immers het economisch belang, maar weten ook dat deze voorziening grote effecten heeft op natuur en landschap en de gezondheid van omwonenden kan beïnvloeden. In Spanning bij 380 kV in Zeeland legt Kees van der Vlugt uit wat onze zienswijze is en hoe we hiermee omgaan.
Het Zeeuwse Landschap heeft vijf inlagen in eigendom en beheer. Sinds kort heeft de Inlaag Oesterput er een ‘attractie’ bij. Begin april is er namelijk een kunstmatig broedvogeleiland gerealiseerd. Het 120 m2 grote vlot is bedoeld om visdieven extra broedgelegenheid te bieden. In ‘Sterre’ broedvogeleiland in Inlaag Oesterput vertellen Bouke Bouwman en Huibert Simons de achtergronden van dit experiment en hoe het tot stand is gekomen.
En er is nieuws over de Fauna Zeelandica. Deze boekenreeks omvat naast edities over populaire diergroepen als dagvlinders en zoogdieren, ook delen over minder aansprekende dieren, zoals bijen, wespen en zeefauna. Nu is de Zeeuwse vliegenatlas in voorbereiding. Die zal weer voor een groot deel gebaseerd zijn op de gegevens van onze insectenwerkgroep; vrijwilligers die jarenlang door de provincie trokken om de verspreiding van diverse insectengroepen in beeld te brengen. In Naar een Zeeuwse vliegenatlas krijgt u alvast een voorproefje.

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen ZEEUWSLANDSCHAP elk kwartaal thuis gestuurd en kunnen inloggen op onze website voor de digitale versie. Nog geen donateur? Meld u dan snel aan! U kunt er voor kiezen of u het tijdschrift alleen online wilt lezen of ook graag de papieren versie wilt ontvangen.

 

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring