Het zomernummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

Als donateur ontvangt u binnenkort weer het kwartaalmagazine ZEEUWSLANDSCHAP. Gewoon, zoals u dat gewend bent, met de post. Nieuw is dat het voortaan óók digitaal beschikbaar is. Inloggen is eenvoudig: uw donateurnummer en postcode zijn voldoende. Of u nu kiest voor de papieren of de digitale versie, we wensen u weer veel kijk- en leesplezier!

Om te beginnen met een van onze vaste rubrieken: 'Uit De Kunst'. Daarin verhaalt Hans Keukelaar, geboren en getogen in Kloetinge, hoe hij na de nodige omzwervingen weer naar zijn geboortestreek terugkeerde, de bevlogenheid voor het Zeeuwse landschap hervond en dit met al zijn water, vergezichten, lichten en luchten in zijn schilderijen vastlegt. Ook Wannes en Keetje zijn weer van de partij. Ze gaan slootje springen en wanen zich echte sprinkhanen. Intussen leren ze jou van alles over de verschillende soorten sprinkhanen en is er natuurlijk ook weer een prijsvraag waar je aan mee kunt doen. In ‘De paden op…’ gaan Awie de Zwart en Floor Pieters samen op zoek naar de schat van Het Groote Gat, net buiten Oostburg. Zijn het de prachtige, brede rietkragen? De pittoreske elementen, zoals de knotwilgen? Nee, hoe mooi ook, dè schat is zonder twijfel het kruipend moerasscherm, een zeer zeldzaam plantje dat hier één van z’n mooiste en grootste groeiplaatsen in Nederland heeft.

In ‘Hazen en hun capriolen’ neemt Chiel Jacobusse u mee het Zeeuwse polderland in om nader kennis te maken met deze ogenschijnlijk zo vrolijke viervoeter. In Zeeland, bijvoorbeeld in de Yerseke Moer, zijn ze nog steeds ‘gewoon’ en Chiel laat zien dat je met geduldig observeren veel over hun levenswijze kunt ontdekken.

Nederland investeert steeds meer in duurzame energie. Eén manier om die in ruime mate  op te wekken is de bouw van windparken op zee, iets wat Het Zeeuwse Landschap in principe steunt. Maar wat voor effecten hebben deze parken op de bijzondere natuur van de Noordzee? In ‘Windparken op zee’ zet Kees van der Vlugt het standpunt van Het Zeeuwse Landschap uiteen en pleit hij voor nader onderzoek.

En, er is nieuws over Kustlaboratorium: dat verhuist naar Waterdunen! U weet het wellicht nog: Het Zeeuwse Landschap realiseert met Kustlaboratorium een voorbeeld van een nieuwe kustzone, waarin binnendijkse aquacultuur in harmonie samengaat met landschap en natuur. Aanvankelijk was dit gepland in de buurt van Burghsluis, op Schouwen-Duiveland, maar dat stuitte op bezwaren van de schelpdiersector en het waterschap. Met het Kustlaboratorium krijgt Waterdunen er nóg een functie bij en heeft daarmee alle ingrediënten in huis om het gebied echt tot een (inter)nationaal aansprekend voorbeeld te maken van kustbeheer van de eenentwintigste eeuw: veiligheid, recreatie, natuurontwikkeling én aquacultuur.

Het artikel ‘Doornkaakzandbij’ is van de hand van Albert de Wilde. Hij is insectenfotograaf, schrijft over insecten en geeft lezingen. De doornkaakzandbij is een recent ontdekte, zeer zeldzame bijensoort in Zeeland. Er zijn meer bijensoorten die buiten Zeeland niet of nauwelijks voorkomen. Vermoedelijk komt dat door de zeearmen, de buitendijkse biotopen, misschien zelfs de zeelucht. De meest bekende daarvan is de schorviltbij, die in heel Europa alleen in de Schelde-Maasdelta voorkomt. De doornkaakzandbij is een nóg zeldzamere soort en ook wat geheimzinnig: twee generaties per jaar die in uiterlijk niet hetzelfde zijn of toch twee soorten? In het artikel, ruim voorzien van prachtige detailfoto’s, leest u hoe wetenschappers  omgaan met zo’n bijzondere vondst.

De mooie, kleurrijke foto’s in ‘Pareltjes van de Zeeuwse flora’, het artikel van Ed Stikvoort over orchideeën, zijn een ware uitnodiging om ze buiten, in het echt op te zoeken! Zeeland is er rijk aan. Onze inheemse soorten zijn weliswaar kleiner dan de exemplaren die je bij de bloemist kunt kopen, maar ze doen qua opvallendheid, opmerkelijke vormen en kleurenpracht niet voor hen onder, zo blijkt.

En tot slot, met de zomer in aantocht is het nu zeker de moeite de rubrieken ‘Terra Maris’ en ‘Eropuit’ extra goed te bekijken! Een spannende nieuwe tentoonstelling, volop bloeiende planten en een ruim aanbod van zomeractiviteiten. U bent van harte welkom, zowel in het museum, het bezoekerscentrum Saeftinghe als in één van onze natuurgebieden!

 

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen ZEEUWSLANDSCHAP elk kwartaal thuis gestuurd.

Nog geen donateur? Meld u dan snel aan! Klik hier om te bekijken hoe dat kan.

 

 

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring