Het Zeeuwse Landschap verwerft Huis Landlust

Vandaag ontvingen wij van de familie Boon de sleutels van het (rijks)monumentale Huis Landlust in Heinkenszand. Dit gebouw maakt deel uit van de historische buitenplaats, waar ook enkele gebouwen bij horen: waaronder het koetshuis (waarin momenteel de huisartsenpraktijk gevestigd is) en de boerderij. De boerderij Landlust werd later gedeeltelijk verbouwd tot het Huis Landlust en ging fungeren als jachthuis. De rest van de boerderij bleef zijn huidige functie vervullen. Het Jachthuis vormt nu het hoofdgebouw van het landgoed, maar maakt in feite onderdeel uit van de oorspronkelijke boerderij.

Het Zeeuwse Landschap is blij met de aanwinst: “We zorgen graag dat de gehele buitenplaats als complex voor de toekomst bewaard blijft”. Het pand zal in de nabije toekomst verhuurd worden voor bewoning; het is nu ook bewoond door particulieren.

De buitenplaats, bekend om de voorjaarsbloeiers, ligt in het hart van Heinkenszand en is opengesteld om te wandelen. De geschiedenis van deze buitenplaats gaat terug tot in de 16e eeuw. Het oorspronkelijke huis staat er niet meer: aan het eind van de 18e eeuw werd het afgebroken. In de directe nabijheid werd vervolgens door de familie van Citters rond 1800 een nieuwe buitenplaats gebouwd, met de naam Bloemenheuvel. Hierbij hoorde een koetshuis en een boerderij. Het koetshuis is tot 2007 in gebruik geweest als kantoor van Stichting Het Zeeuwse Landschap. De boerderij werd later gedeeltelijk verbouwd tot jachthuis en staat bekend als het Huis Landlust.

 

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring