Het Zeeuwse Landschap schenkt zeearendennest aan Het Brabants Landschap

Medewerkers van Het Zeeuwse Landschap hebben een kunstnest voor zeearenden opgehangen in het Markiezaat, een gebied dat door Het Brabants Landschap wordt beheerd. Er zijn hier al enkele jaren zeearenden aanwezig maar van broeden is het nog niet gekomen. Door een ‘kant-en-klaar’ nest aan te bieden, hopen de beheerders de vogels te verleiden tot broeden kunstnesten een broedpoging dusdanig kan versnellen. Het Brabants Landschap volgt de ontwikkelingen van de zeearenden hier op de voet en kijkt uit naar de eerste jongen!

In het zoete Markiezaat wordt al regelmatig een koppeltje jonge zeearenden gezien. Het is een ideaal leefgebied voor de zeearenden: naast voldoende rust vinden ze hier een overvloed aan voedsel. Met name ganzen, meerkoeten en vissen als brasems vormen het menu. Hoewel zeearenden over het algemeen prima zelf een nest kunnen bouwen, is dat in de jonge bomen van het Markiezaat nu nog lastig: er staan nog niet veel bomen die een nest van meer dan twee meter doorsnede en circa 100 kilo aan takhout kunnen dragen. Daarnaast moeten geschikte bomen ook nog eens op de goede locatie staan. Kunstnesten kunnen echter in bomen worden bevestigd waar zeearenden zelf geen nest in hadden kunnen bouwen. Het nest is op een voor zeearenden aantrekkelijke locatie geplaatst: een plek met absolute rust, met een panorama-uitzicht over het gebied én dicht bij het water. Een plek waar de zeearenden zich nu al regelmatig ophouden. Het nest is rijkelijk aangekleed met takken en oogt als een echt zeearendennest.

Ervaringen delen
In de Slikken van de Heen heeft het Zeeuwse Landschap op dezelfde manier zeearenden weten te verleiden tot vestiging, met in 2018 het eerste broedsucces als resultaat. Ook in 2019 lijken ze in dat gebied weer op een kunstnest te gaan broeden. Daar het Markiezaat grenst aan de Zeeuwse leefgebieden van de zeearend besloot Het Zeeuwse Landschap dit kunstnest én de opgedane ervaring te delen met de collega’s van het Brabants Landschap.

Vliegende deur
Vanwege de grote spanwijdte wordt de zeearend ook wel de vliegende deur genoemd: de vleugels meten van tip tot tip 200 tot 250 cm! Het gewicht varieert tussen de 3 en 7,5 kg. Een zeearend kan tot 20 jaar oud worden. Buiten zijn enorme spanwijdte vallen zijn grote gele snavel, de diep gevingerde vleugels en zijn witte staart op. Jonge exemplaren hebben die witte staart overigens niet. Sinds het eerste broedgeval in Nederland in 2006 (Oostvaardersplassen) groeit de populatie gestaag. In 2018 waren er 14 paren in Nederland aanwezig, waarvan tenminste 11 paren tot broeden overgingen.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring