Het Zeeuwse Landschap blikt terug op de schaatspret

En toen kon er ineens geschaatst worden! Er kwamen honderden mensen in onze natuurgebieden. Helaas gaf de ijspret ook problemen, die we in de volgende vorstperiode moeten zien te voorkomen.

Na een flink pak sneeuw half februari begon het hard te vriezen, waardoor de schaatskoorts in Nederland oplaaide. Als eerste kon er geschaatst worden op ondergelopen weilanden en in de natuurgebieden. Dat werd ook direct en met velen gedaan. Wij hebben daarom de hekken van onze terreinen direct open gezet, zodat de schaatsers er makkelijk in en uit konden. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt en al snel waren er in sommige gebieden honderden mensen. Dit leverde direct problemen op met parkeren langs de vaak smalle weggetjes en voor de rust van de vogels die er nog zaten. Naarmate de gebieden steeds verder dichtvroren, zag je ook steeds minder vogels, die vertrokken naar open water. Na een aantal dagen zette de dooi in en was het gedaan met de schaatspret. Helaas bleef er in de gebieden wel een hoop rommel achter en moest dat nog allemaal opgeruimd worden voor de vogels weer terugkwamen.

In de toekomst willen we delen van een gebied waar nog open water is afsluiten voor schaatsers om zo een rustgebied te creëren voor de overwinterende vogels. Ook willen we sommige wandelpaden tijdelijk afsluiten als deze langs open water lopen waar de vogels hun toevlucht zoeken. Denk hierbij aan het wandelpad langs het Kanaal door Walcheren waar tijdens de vorst 1000-en Smienten zaten.

We blijven onze terreinen beschikbaar stellen om te genieten wanneer er ijs ligt. We hopen echter dat, tijdens de volgende vorstperiode, de mensen zich er bewust van zijn dat ze in een natuurgebied schaatsen en hun afval weer mee naar huis nemen.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring