Het voorjaarsnummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

Het Zeeuwse Landschap bestaat 80 jaar! In dit nummer komt ons werk in enkele artikelen expliciet aan de orde. Zo legt het beheerteam van Zeeuws-Vlaanderen uit waarom wij natuur beheren en wat dat werk allemaal inhoudt.
En, bent u zelf 80 jaar én donateur? Dan vieren we onze verjaardag graag samen met u! Per luxe bus maken we een geheel verzorgde uitstap langs onze fraaiste terreinen. Meld u snel aan want het aantal plaatsen is beperkt.
Ook Wannes en Keetje vieren onze verjaardag mee en van dat feestje is een mooie kleurplaat gemaakt. Je vindt hem bij het tijdschrift, maar kunt ‘m ook hier downloaden. Iedereen die de plaat ingekleurd aan ons opstuurt krijgt een prijsje. Eén inzender wint zelfs de hoofdprijs: een schoolreisje naar Terra Maris!

Het beheer van onze terreinen is van cruciaal belang, anders verandert alles in bos. In de Slikken van de Heen bijvoorbeeld. Dat gebied ontwikkelt zich veelbelovend dankzij een uitgekiende inzet van grote grazers. Qua vogels benadert het gebied de kwaliteit van de Oostvaardersplassen. Het wachten is op een broedende zeearend. Het artikel van Wannes Castelijns, Broedt de eerste Zeeuwse zeearend in de Slikken van de Heen?, geeft goede moed!
Chiel Jacobusse ging op bezoek bij Ad Beenhakker. Die heeft zich uitvoerig verdiept in veldnamen op de Bevelanden en weet daar prachtig over te vertellen. In Veldnamen; een verdwijnende traditie? krijgt u uitleg over namen als Bielenweitje, Boenksoenkvalle, Plaege, Vlieguut, Appendix en nog veel meer.
De natuur van het platteland wordt levenlozer en stiller. In De versimpeling van het platteland beschrijft Marten Hemminga de oorzaken en wat er nodig is om de achteruitgang van de agrarische natuurkwaliteit te keren. Hij pleit voor natuur-inclusieve landbouw met inachtneming van de inkomenspositie van de boeren.
En dan het artikel waar de cover van dit nummer al naar verwijst: Opkomst vos heeft grote gevolgen voor Zeeuwse natuur. Hierin beschrijft Pepijn Calle het dilemma rond de vos: enerzijds een verrijking, soms juist een verarming. We zijn dus niet overal blij met z’n komst, vossen kunnen een desastreus effect hebben op weide- en kustbroedvogels. Evenals onze collega-beheerders moeten ook wij vos-werende maatregelen treffen. Uiteraard met een intensieve monitoring en in nauw overleg met onze partners.

In de rubriek Uit de Kunst vertelt kunstschilder Janneke Rottier op welke manier zij over het Zeeuwse landschap denkt, deze ervaart en sfeermatig op het canvas vertaalt. Door het schilderen vindt zij in deze hectische wereld de nodige rust in haar hoofd.
In De Paden Op… gaat Huibert Simons, ons districtshoofd Noord, met Peter Hoek, wethouder van de gemeente Tholen, naar de Bruintjeskreek op Sint Philipsland. Voor Peter Hoek is dit vogelrijke gebied praktisch zijn achtertuin. Hij vindt het ‘een voorrecht om hier te wonen’.
Zowel in de rubrieken Terra Maris als Eropuit! leest u wat er allemaal te doen is in en om onze terreinen. Zo is er het traditionele prepareerweekend in Terra Maris, zijn er verschillende vogelexcursies, een fossielenworkshop, boswandelingen en meer. Wannes en Keetje-fans moeten beslist naar de open dag van het Bezoekerscentrum Saeftinghe gaan!

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen ZEEUWSLANDSCHAP elk kwartaal thuis gestuurd en kunnen inloggen op onze website voor de digitale versie. Nog geen donateur? Meld u dan snel aan! U kunt er voor kiezen of u het tijdschrift alleen online wilt lezen of ook graag de papieren versie wilt ontvangen.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring