Het nieuwe nummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

Een dezer dagen krijgen onze donateurs het winternummer in de bus. Daarin weer een keur aan artikelen over natuur, landschap en cultuurhistorie, waaronder een in dit seizoen passend artikel over overwinterende dieren. Daarnaast in dit nummer aandacht voor uiteenlopende aspecten van ons werk: toezichthouden, opkomen voor het natuurbelang en last but not least de administratie. Heel verschillende taken, die elk helpen om het Zeeuwse landschap mooi te houden.

In de winter kruipen veel diersoorten weg in schuilplekken, vaak onder boomstammen of in de grond. Daar zijn ze beschut voor de kou. Ze zijn slechts weinig actief of houden zelfs een winterslaap. Om te zien hoe ze dat doen is het leuk om eens een kijkje onder de grond te nemen. Lucien Calle neemt u in OVERWINTEREN IN EEN VLEERMUISBUNKER mee op zoektocht.

Het Zeeuwse Landschap beheert bijna tienduizend hectare natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed. Om de recreatie in de gebieden te begeleiden en de natuur te beschermen zijn de ‘Boswachters Toezicht en Handhaving’ onmisbaar. Wie zijn deze mensen en wat mogen ze nou precies? Norbert de Groot legt het uit in TOEZICHT IN HET ZEEUWSE LANDSCHAP.
De afgelopen maanden kreeg Het Zeeuwse Landschap veel reacties binnen door een artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant over ons standpunt inzake verwilderde katten in het buitengebied. Reden hiervoor was een mede door ons ingediend bezwaar tegen het uitzetten van verwilderde katten nabij (kleine) kernen en op recreatieterreinen. Dit standpunt zorgde voor veel vragen en opmerkingen. In VERWILDERDE KATTEN: HOE ZIT HET NU ECHT? leggen Kees van der Vlugt en Marten Hemminga uit waarom we tegen het uitzetten van verwilderde katten zijn.
In ZO WERKT loopt Carolien van der Kreeke een dag mee met Kees van Sorge. Kees werkt al twintig jaar bij Het Zeeuwse Landschap; hij is verantwoordelijk voor de financiële administratie en het systeembeheer.

In WALICHRUM, EEN BELANGRIJKE VROEGMIDDELEEUWSE NEDERZETTING vertelt Aagje Feldbrugge hoe het de bevolking hier verging en hoe Walichrum leed onder Vikingen, stuivend zand en de zee.

WAAR ZIJN ONZE ZOMERVOGELS NU? portretteert vijf Zeeuwse zomergasten. Chiel Jacobusse laat zien waar deze trekvogels op hun reis naar het zuiden terechtkomen. In het voorjaar komen ze in vaste volgorde weer terug!
BIJZONDER ZEEUWS gaat over de goudplevier. Goudplevieren leven samen in grote groepen en zijn te vinden in de Yerseke Moer of langs de oevers van het Veerse Meer, maar ook op akkers ergens op Duiveland of in de Zak van Zuid-Beveland; bepaald niet de eerste plaatsen waar je steltlopers verwacht.
Lisette de Vos is TE GAST IN HET ZEEUWSE LANDSCHAP. Zij wandelt dagelijks met haar hond in het gebied rondom Hoeve Van der Meulen. “Het is hier altijd mooi. Of het nou regent, sneeuwt of de zon schijnt”.
Tot de collectie van TERRA MARIS behoort een aantal albino’s, alle helemaal wit en met helderrode ogen. Erik Speksnijder legt uit hoe dat komt en beschrijft nog andere kleurafwijkingen die in de natuur voorkomen.
Jan Tuin vertelt wat hij dit jaar aan vliegende bijzonderheden in de landschapstuin heeft gezien en laat u kennismaken met tuin-vrijwilliger Ko van der Maas.
In KLEIN MAAR FIJN aandacht voor Baarsdorp, door Aad de Klerk. Hier gaan cultuur en natuur harmonisch samen. Een combinatie die zoveel vertelt en zo zeldzaam is dat aandacht en zorg geboden zijn.
WANNES EN KEETJE zoeken vogelsporen. In de winter gaat dat heel goed. Met de tips van Wannes en Keetje kun je dat vast zelf ook. Maak een foto van je vondst en stuur die op naar Wannes en Keetje!
In LANDSCHAP IN ’T KORT vertelt Awie de Zwart wat er allemaal bij komt kijken om het zeldzame kruipend moerasscherm te beschermen, rapporteert Pepijn Calle over het onlangs gehouden zoogdierenkamp in en om Waterdunen en vertelt Linda Piso over onze Groene Kring.
Tot slot, ook in de winter: EROPUIT! Het overzicht van wat er deze winter te doen en te beleven is in onze terreinen. Met onder andere een uniek aanbod voor onze donateurs: eikapsels zoeken op Noord-Beveland.

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen ZEEUWSLANDSCHAP elk kwartaal thuis gestuurd en kunnen inloggen op onze website voor de digitale versie. Nog geen donateur? Meld u dan snel aan! U kunt er voor kiezen of u het tijdschrift alleen online wilt lezen of ook graag de papieren versie wilt ontvangen.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring