Het nieuwe nummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

Een dezer dagen ontvangen onze donateurs dit herfstnummer thuis. Voor wie het nu al digitaal wil lezen: u kunt hier inloggen met donateursnummer en postcode en meteen aan de slag.
Wat kunt u verwachten?

Afgelopen voorjaar was het eindelijk zover: een zeearendkuiken kwam uit het ei in de Slikken van de Heen. Het was een spannend moment waar vele natuurliefhebbers in de provincie al lang naar uitkeken. Met deze vestiging is de Zeeuwse natuur weer een stukje completer. In onze waterrijke provincie vol watervogels en vissen voelt deze toppredator zich helemaal thuis. In DE ZEEAREND, NIEUWE BROEDVOGEL VOOR ZEELAND! doet Pepijn Calle verslag.
In West-Zeeuws-Vlaanderen ligt een aantal aarden verdedigingswerken uit de Tachtigjarige Oorlog. Veel vestingwerken raakten in verval zodra ze geen militaire functie meer hadden en verdwenen in de loop van de tijd door afgraving. De Wallen van Retranchement zijn nog grotendeels in hun oorspronkelijke staat. Het Zeeuwse Landschap voert er maatwerk voor een rijke flora en fauna. Awie de Zwart beschrijft in BEGRAZINGSBEHEER OP DE WALLEN VAN RETRANCHEMENT wat dit inhoudt.
Schorren zijn echte oernatuur, of toch niet helemaal? Hoewel de processen van schorvorming natuurlijk zijn, is er op bijna alle schorren sprake van een soms zelfs sterke menselijke invloed. Dick de Jong vertelt in SCHORREN, OERNATUUR? wat de mens zoal heeft gedaan op de Zeeuwse schorren.
Dat klimaatverandering een feit is, is onderhand wel gemeengoed. Dat we als samenleving er alles aan moeten doen om de emissie van broeikasgassen te reduceren, is met de recent aangenomen Klimaatwet nu ook officieel regeringsbeleid.
De wijziging van het klimaat is echter - hopelijk! - wel te beperken maar niet te voorkomen. Wat dit betekent voor de natuur leest u in KLIMAATVERANDERING EN NATUUR, door Marten Hemminga.

Nog even en dan is de najaarsvogeltrek weer in volle gang. In DOORTREKKERS ZIJN MAAR KORTSTONDIG TE GAST portretteert Chiel Jacobusse, in woord en beeld, vijf vogels die Zeeland dan aandoen.
In BIJZONDER ZEEUWS aandacht voor de dodaars, in het Zeeuws - heel toepasselijk - ‘vazzetje’ of ‘dukelaertje’ genaamd.
Nancy van Poelje is TE GAST IN HET ZEEUWSE LANDSCHAP, in Inlaag ’s-Gravenhoek. Zij is hobbynatuurfotograaf en vogelaar en op bezoek in de nieuwe vogelkijkhut voor een paar fraaie close-ups.
In ZO WERKT maakt u kennis met Peter de Smidt, terreinbeheerder in West-Zeeuws-Vlaanderen. Hij is hier geboren en getogen, woont nu op ’t Hof Waterdunen en zal, als het straks klaar is, het gelijknamige natuurgebied gaan beheren.
TERRA MARIS presenteert de ‘Duurzame Schoolreis, een nieuwe samenwerking tussen Connexxion en Terra Maris. En Jan Tuin geeft klip en klaar antwoord op de vraag of de museummedewerkers de opgezette dieren in de collectie zelf geschoten of op een andere wijze doodgemaakt hebben: Uiteraard niet!
In KLEIN MAAR FIJN beschrijft Lucien Calle Boulevard de Wielingen. Daar liggen twee natuurgebiedjes die, hoewel ze erg klein zijn, een verrassend hoge biodiversiteit hebben.
WANNES EN KEETJE krijgen alvast een voorproefje van de Ronde van Oranjezon. Die is op zaterdag 20 oktober en daar kun jij ook aan meedoen! Er is van alles te ontdekken over de natuur in en om Oranjezon.
In EROPUIT! een overzicht van wat er deze herfst te doen en te beleven is in onze terreinen. Zo zijn er natuurlijk de excursies, maar ook een open dag in Waterdunen, de Natuurwerkdag (op verschillende locaties), de Erfgoeddag in het Landschap (bij Het Verdronken Land van Saeftinghe) en natuurlijk de Ronde van Oranjezon. En er is weer, speciaal voor onze donateurs, een exclusieve rondleiding op een bijzondere locatie door één van onze medewerkers, ditmaal in de Sint Laurense Weihoek.

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen ZEEUWSLANDSCHAP elk kwartaal thuis gestuurd en kunnen inloggen op onze website voor de digitale versie. Nog geen donateur? Meld u dan snel aan! U kunt er voor kiezen of u het tijdschrift alleen online wilt lezen of ook graag de papieren versie wilt ontvangen.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring