Het nieuwe nummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

Binnenkort ontvangen onze donateurs het zomernummer van ZEEUWSLANDSCHAP. In dit nummer gaan we van start met twee nieuwe rubrieken: BIJZONDER ZEEUWS en TE GAST IN HET ZEEUWSE LANDSCHAP.

In de eerste aflevering van BIJZONDER ZEEUWS presenteert Chiel Jacobusse de kleine zilverreiger. Na bijna uitgestorven te zijn heeft deze soort weer vaste voet in Nederland, vooral in het Deltagebied.
In TE GAST IN HET ZEEUWSE LANDSCHAP interviewt Carrie Frederiks een bezoeker van een van onze natuurgebieden. De primeur is aan Maaike Zwemer-Dekker, die in Het Verdronken Land van Saeftinghe was.
Oranjezon kennen velen als het duingebied met een grote variatie aan landschappen en waar duinvalleien, struwelen, dennenbossen en vergezichten elkaar afwisselen. Deze afwisseling, de goede kans om er herten te zien en de relatieve beslotenheid maken het aantrekkelijk om er te wandelen. Toch verandert er de laatste en komende jaren nogal wat in Oranjezon.
In WERK IN UITVOERING IN ORANJEZON legt Huibert Simons uit dat er flinke ingrepen nodig zijn voor het behoud van die rijke duinnatuur.
LEPELAARS FLOREREN OOK IN DE DELTA: Net als de zilverreiger was ook de lepelaar hier bijna verdwenen. Inmiddels doet deze soort het goed, ook bij ons. Lepelaars trekken in de winter weg naar Afrika, maar er zijn er steeds meer die in onze omgeving overwinteren. Kennelijk loont het om in Nederland te blijven.
Het meest uitgestrekte stukje oerlandschap van Zeeland, het schorgebied van Saeftinghe, heet niet voor niets officieel Het Verdronken Land van Saeftinghe. Ooit was het een bewoond gebied met dorpen, molens, haventjes en zelfs een kasteel. Van die vergane wereld moeten er nog tal van sporen in de bodem verborgen zijn. Zo af en toe komen er resten van dat verleden tevoorschijn, blootgespoeld door het schurende getijdenwater. Carla van Dueren-den Hollander en Marten Hemminga vertellen er over in SAEFTINGHE, VERDRONKEN CULTUURLANDSCHAP
Onze land- en tuinbouw produceert zo veel mogelijk, tegen zo laag mogelijke kosten. Maar die productiviteit heeft een keerzijde. Niet alleen de natuur heeft hieronder te lijden, ook de landbouw zelf staat steeds meer onder druk. In NATUURINCLUSIEVE LANDBOUW, EEN WENKEND PERSPECTIEF pleit Marten Hemminga voor een grondgebonden voedselproductie die juist biodiversiteit benut.
Het Stolpgebied op Schouwen laat zien dat natuurbehoud en landbouw goed samen kunnen gaan. Na vier jaar intensieve samenwerking tussen agrariërs en Het Zeeuwse Landschap binnen het project ‘Boeren voor akkervogels’ worden de resultaten zichtbaarder. Chris Vreugdenhil en Caroline Geluk doen verslag in SAMENWERKEN VOOR AKKERVOGELS.
Voor wie het zelf eens wil zien: deze zomer, in juli en augustus, zijn er excursies in het gebied.

In ZO WERKT volgt Carolien van de Kreeke collega Peter Moerland, beheermedewerker. Peter werkt inmiddels ruim vijfendertig jaar bij Het Zeeuwse Landschap. Zijn werkgebied is regio Noord: de terreinen boven de Westerschelde, en dan vooral op Noord- en Zuid-Beveland.
TERRA MARIS trekt in de zomervakantie alles uit de kast om bezoekers een fantastische dag in de Zeeuwse natuur te laten beleven. Zes dagen per week is de Scharrelkidsclub actief, wekelijks zijn er meerdere thematische rondwandelingen, bezoekers kunnen een kijkje nemen op zolder en er worden de jaarlijkse Middeleeuwse Festijnen gehouden. Erik Speksnijder beschrijft een nieuwe aanwinst: de zeldzame kuifaalscholver, een mannetje in broedkleed, die dood werd aangetroffen bij de Kaloot. “Het is erg jammer voor de vogel, maar wij zijn blij met deze aanvulling voor onze collectie”. Binnenkort dus te bewonderen in Terra Maris.
Aad de Klerk neemt ons in KLEIN MAAR FIJN mee naar het gehucht Schellach, niet veel meer dan een verhoging in het landschap en een enkele boerderij. Sommige kaarten noemen die hoogte een vliedberg, weer andere vermelden er een grafheuvel, maar het is het restant van het kerkhof van het vroegere dorp Schellach.
WANNES EN KEETJE bezoeken het Kustlaboratorium. Daar hadden ze zich iets heel anders bij voorgesteld… Doe mee aan de prijsvraag en ontwerp een menukaart voor het restaurant waar Wannes en Keetje zeekraal en zulte hebben besteld.
In EROPUIT! staat een overzicht van wat er deze zomer te doen en te beleven is in onze terreinen: een fietsexcursie door de Zwinstreek, een bezoek aan de Eendenkooi, een zomeravondwandeling door Oranjezon en nog veel meer. Exclusief voor onze donateurs is er ‘Planten en hun verhaal’: Awie de Zwart, een ware plantenkenner, laat de bijzondere plantengroei zien bij Inlaag Hoofdplaat in Zeeuws-Vlaanderen.

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen ZEEUWSLANDSCHAP elk kwartaal thuis gestuurd en kunnen inloggen op onze website voor de digitale versie. Nog geen donateur? Meld u dan snel aan! U kunt er voor kiezen of u het tijdschrift alleen online wilt lezen of ook graag de papieren versie wilt ontvangen.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring