Het nieuwe nummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

Binnenkort ontvangen onze donateurs het lentenummer van ZEEUWSLANDSCHAP, naar keuze digitaal of op papier. In dit nummer weer heel verschillende onderwerpen over natuur, landschap en cultuurhistorie. Uiteraard aangevuld met tips om eropuit te gaan.

Bijvoorbeeld om te speuren langs de kust; daar is veel van het onderwaterleven te ontdekken, zo laat Erik Speksnijder zien in ZOEK DE REUZENSNOERWORM! Met iedere vloed en vooral ook bij storm spoelen veel waterdieren en -planten aan op de dijken en stranden. Door stenen te keren of met een schepnet in een getijdenpoel te vissen kun je veel leuke organismen tegenkomen. Een leuke activiteit, zeker met kinderen!
Onze vogelbevolking verandert met de seizoenen. Nu het voorjaar wordt trekken onze wintergasten weer naar het noorden. Waar ze heengaan en hoe ver hun reis reikt is heel verschillend. Chiel Jacobusse presenteert in WAAR GAAN ONZE WINTERGASTEN HEEN? een aantal voorbeelden.
Het Zeeuwse Landschap krijgt regelmatig de vraag of de door haar beheerde natuurgebieden gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld sport- en theaterevenementen, maar ook voor zoetwateropslag of -afvoer. Diverse organisaties en politieke partijen zoeken, voor multifunctioneel ruimtegebruik, naar extra meerwaarde die natuurgebieden kunnen leveren aan de maatschappij. Zolang de natuurfuncties leidend blijven, denken wij hier uiteraard in mee. Kees van der Vlugt en Runa Kuller leggen het uit in NATUUR HEEFT HAAR EIGEN WAARDE … en de mens mag er ook gebruik van maken.
Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) en Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) hebben in samenwerking met de Boerderijenstichting Zeeland en de Zeeuwse gemeenten de cultuurhistorisch meest waardevolle boerderijen geïnventariseerd. Marten Hemminga sprak hierover met Marinus van Dintel, boerderijenspecialist van SCEZ, en als projectleider direct betrokken bij de inventarisatie: TOPLIJST VAN ZEEUWSE BOERDERIJEN.
Het Zeeuwse Landschap zette zich ook in 2017 hard in voor natuur en landschap in Zeeland. In EEN TERUGBLIK OP 2017 laat Runa Kuller zien wat dat zoal heeft opgeleverd.

UIT DE KUNST is sinds 2011 een vast - en kleurrijk - onderdeel van ons tijdschrift. In het winternummer verscheen de (voorlopig?) laatste aflevering. In dit nummer komt de auteur, Jan van den Boom, zelf aan bod: ELKE KUNSTENAAR PRESENTEERT GRAAG ZIJN WERK.
In ZO WERKT maakt u kennis met Dianne Raanhuis, medewerkster van het Bezoekerscentrum Saeftinghe en één van de gidsen die de excursies door Saeftinghe begeleidt. “Je bent het visitekaartje van Het Zeeuwse landschap”.
TERRA MARIS presenteert de nieuwe expositie ‘Laat maar waaien!’. Er zijn allerlei voorjaarsactiviteiten en gastlessen en binnenkort start een vogelcursus, in samenwerking met IVN-Walcheren. Erik Speksnijder beschrijft enkele bijzondere zeevondsten uit de collectie.
In KLEIN MAAR FIJN neemt Chiel Jacobusse u mee naar de Ankeveerse Dijk, nabij Eindewege, Zuid-Beveland. Het is een bloemdijk, maar de flora heeft ernstig te lijden onder het stikstofoverschot.
WANNES EN KEETJE zien een haas en ontdekken allerlei weetjes over deze supersnelle sprinter. En natuurlijk gaat ook de prijsvraag over hazen.
Tot slot de rubriek EROPUIT, het overzicht van onze excursies. Nieuw in ons aanbod is dat we speciaal voor onze donateurs exclusieve rondleidingen gaan organiseren, op een bijzondere locatie, verzorgd door één van onze medewerkers. De primeur is voor Hofstede Veldzicht, onze nieuwe boerderij.

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen ZEEUWSLANDSCHAP elk kwartaal thuis gestuurd en kunnen inloggen op onze website voor de digitale versie. Nog geen donateur? Meld u dan snel aan! U kunt er voor kiezen of u het tijdschrift alleen online wilt lezen of ook graag de papieren versie wilt ontvangen.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring