Het nieuwe nummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

Een dezer dagen valt ZEEUWSLANDSCHAP weer bij al onze donateurs op de mat. Dit keer met een prachtig Zeeuws herfstbeeld op de cover. Binnenin een keur aan interessante artikelen, wetenswaardigheden én alvast wat tips voor de herfstvakantie.

Onze ecologen houden goed bij welke plant- en diersoorten er in de terreinen van Het Zeeuwse Landschap voorkomen. In BLAUWVLEUGEL- EN DUINSABELSPRINKHAAN, TYPISCH VOOR DE DUINEN beschrijft Erik Speksnijder twee insecten die de staat van de natuur in Oranjezon weerspiegelen.
Sinds kort heeft Zeeland er een heel bijzondere vleermuizensoort bij en wel in de Clingse Bossen. Alex Wieland vertelt over die vondst én over de specifieke maatregelen die we daarvoor treffen in VLEERMUIZEN EN BOSBEHEER IN DE GRENSSTREEK VAN OOST-ZEEUWS-VLAANDEREN.
Bij het Zeeuwse landschap denken we eerder aan weidse akkers, rechte en kronkelige dijken en omvangrijke boerderijen met zwarte, gepotdekselde landbouwschuren, dan aan traditionele windmolens. Toch staat er in bijna elk Zeeuws dorp en bijna elke stad wel minstens één. En niet onbelangrijk: vele zijn vandaag de dag nog steeds in gebruik. ZOLANG DE WINDEN WAAIEN ... De auteurs, Jeroen van Dijke en Marinus van Dintel, werkzaam bij Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ), noemen Zeeland dan ook een molenprovincie bij uitstek.
In RUST AAN DE KUST vraagt Kees van der Vlugt aandacht voor het belang van rust in natuurgebieden. Het is een mooi gezicht, opvliegende vogels, maar verstoring kan ernstige gevolgen hebben. Het blijft dus zoeken naar een goede balans tussen natuurbeleving en natuurbehoud, naar manieren om zoveel mogelijk van de natuur te genieten én de rust te bewaren.
Er is een nieuw deel in de serie Fauna Zeelandica: Nachtvlinders in Zeeland. In NACHTVLINDERS geeft Chiel Jacobusse een klein voorproefje.

In de rubriek UIT DE KUNST aandacht voor John Groenewegen van der Weiden en zijn manier om het fraaie landschap van Zuid-Beveland weer te geven. U kunt zijn visie op het Zeeuws landschap vanaf 1 oktober tot 31 december bewonderen in Terra Maris.
In ZO WERKT gaat Carolien van der Kreeke op stap met Philip Oprel. Hij is Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA), o.a. in de natuurgebieden van Het Zeeuwse Landschap in Zeeuws-Vlaanderen. Iemand die de regels handhaaft en zich tegelijk een ware gastheer toont!
In TERRA MARIS NIEUWS leest u over een nieuwe activiteit voor het basisonderwijs: Experiment Energie. En Carolien Schaap laat u kennismaken met Gerard Geuze. Dankzij hem heeft Terra Maris een unieke schelpenverzameling, die vanaf komend voorjaar te zien is in een open schelpendepot. Ook de collectie opgezette dieren is nu in een Open Depot ondergebracht en onder begeleiding te bezoeken, een aanrader!
In KLEIN MAAR FIJN beschrijft Pepijn Calle ‘t Vienkenist in West-Zeeuws-Vlaanderen. Nog geen zes hectare, maar zeer gevarieerd en soortenrijk. Je kunt er vrij rondstruinen om van al dat moois te genieten.
WANNES EN KEETJE gaan op zoek naar paddenstoelen. En, ze weten er veel over te vertellen. Leuk voor in de herfstvakantie! Trouwens, in Terra Maris is er in de vakantie elke dag wel iets te doen, o.a. een paddenstoelentocht. Maar ook braakballen pluizen, een kijkje achter de schermen van het aquarium en allerlei herfstige knutselactiviteiten.

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen ZEEUWSLANDSCHAP elk kwartaal thuis gestuurd en kunnen inloggen op onze website voor de digitale versie. Nog geen donateur? Meld u dan snel aan! U kunt er voor kiezen of u het tijdschrift alleen online wilt lezen of ook graag de papieren versie wilt ontvangen.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring