Het nieuwe nummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

Informatieve artikelen, veel fraaie foto’s en tips om er zelf op uit te gaan deze zomer, dat is wat dit zomernummer weer volop te bieden heeft.

Met onder meer:

In HET KONIJN SPEELT DE HOOFDROL beschrijft Lucien Calle hoe hij door wat zijn tamme konijnen hem hebben geleerd, anders is gaan kijken naar hun soortgenoten in het wild.
De vestingstad Sluis doorstond vele belegeringen en aanvallen. De sporen daarvan zijn nog goed zichtbaar: vestingmuren, grachten, aarden walstructuren en schansen. Met de inrichting afgelopen najaar van een groot deel van de buitenste vestingwerken werd de geschiedenis beter leesbaar, zo leest u in SLUIS: BOLWERK VAN NATUUR EN HISTORIE, door Winant Halfwerk en Nanda van den Berg.
TORENVALKEN, BONDGENOTEN VAN DE ZEEUWSE BOEREN. Aan de hand van fraaie foto’s portretteert Chiel Jacobusse deze nuttige en inmiddels karakteristieke bewoner van de Zeeuwse polders.
Natuurbescherming en landbouw: het zijn sectoren die nogal eens met elkaar van mening verschillen, maar waar op een aantal vlakken toch ook gedeelde inzichten groeien. Marten Hemminga praatte er over met Joris Baecke, voorzitter van de ZLTO-raad Zeeland: SAMENKOMST VAN LANDBOUW EN NATUUR.
De rust in de Eendenkooi is van cruciaal belang voor de natuurwaarden. Maar we willen ook het publiek er van laten genieten. Een NIEUW BEHEERPLAN EENDENKOOI ANNA-JACOBAPOLDER voorziet in de rust én toegang in dit natuurpareltje, zo vertelt kooiker Annet de Ruyter.

In de rubriek UIT DE KUNST aandacht voor André Klompmakers. Hij is een typisch voorbeeld van iemand die met abstractie toch een herkenbare sfeer van het landschap weet vast te leggen. Zijn werk is nu, tot en met augustus, te zien in Terra Maris.
Carolien van der Kreeke liep een dagje mee met Pepijn Calle, een van onze ecologen. In ZO WERKT beschrijft zij hoe zo’n werkdag - die al vroeg begint - verloopt.
In TERRA MARIS NIEUWS aandacht voor o.a. het Middeleeuws Festijn, andere activiteiten en de eetbare gewassen in de heemtuin. Erik Speksnijder maakt ons attent op de goudwesp: fraai metallic gekleurde, kleine wespen met onwaarschijnlijke kleuren, die zich goed laten zien bij de insectenmuur. Jan Tuin schrijft over de herinrichting van de collectie en de kleine zwartkop die hij daarin aantrof. Het was toch een Zeeuwse collectie?
In KLEIN MAAR FIJN laat Chiel Jacobusse u zien dat het Slaakje, een rietveldje met aan weerszijden een smalle strook weiland, ingeklemd tussen de boomgaarden, deze titel zeker verdient.
WANNES EN KEETJE gaan naar Het Verdronken Land van Saeftinghe en doen de opdrachten langs het ‘Wannes en Keetje-pad’. Leuk en leerzaam!
In EROPUIT staat een uitgebreid overzicht van de zomer-excursies, er is weer volop keuze. Een excursie is een leuke manier om de natuur te beleven, door waar onze gidsen u onderweg allemaal op wijzen en wat ze er over weten te vertellen. Van harte aanbevolen!
En tot slot presenteren we met trots boerderij Veldzicht in Wolphaartsdijk, die door de huidige eigenaar aan Het Zeeuwse Landschap is geschonken.

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen ZEEUWSLANDSCHAP elk kwartaal thuis gestuurd en kunnen inloggen op onze website voor de digitale versie. Nog geen donateur? Meld u dan snel aan! U kunt er voor kiezen of u het tijdschrift alleen online wilt lezen of ook graag de papieren versie wilt ontvangen.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring