Het nieuwe nummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

In dit nummer twee nieuwe rubrieken: KLEIN MAAR FIJN, waarin we elke keer één van onze kleinere, vaak onbekendere, maar zeker zo interessante natuurgebieden aan u voorstellen. De eerste daarvan is de Inlaag Paal.
Ook nieuw is ZO WERKT… . Hierin laten onze medewerkers aan de hand van een willekeurige werkdag zien wat ze zoal doen. Stefan Haaij, onze rentmeester, bijt het spits af.
Steeds meer donateurs kiezen ervoor ons magazine digitaal te lezen. Probeer het ook eens. U kunt eenvoudig inloggen met uw donateurnummer en postcode.
Of u nu kiest voor papier of digitaal, we wensen u weer veel lees- en kijkplezier!

In dit nummer o.a.:

Het beheren van natuur is een kerntaak van Het Zeeuwse Landschap. Daar zijn we trots op. We kennen onze terreinen goed en weten wat er moet gebeuren. Onze medewerkers doen dat vol overgave en naar beste kunnen. Dat betekent echter niet dat we alles zelf doen. Het grootste deel van de werkzaamheden - de zogenoemde beheermaatregelen - voeren anderen in opdracht van ons uit. Daar zijn naast bedrijfseconomische óók sociaal-maatschappelijke redenen voor. In VELE HANDEN MAKEN LICHT WERK vertelt Huibert Simons wat dat inhoudt.

De spreeuw, wie kent hem niet? Die vogel met zijn mooie, iriserende groen- en paarsglanzende zwarte verenkleed, die van die rare fluit- en pruttelgeluidjes maakt op onze daken. Erik Speksnijder schrijft in DE SPREEUW, GEWOON BIJZONDER over een algemene vogel die in aantallen afneemt.

In BERGJES VAN STATUS vertellen Bram Silkens en Ilja Mostert het verhaal achter de typisch Zeeuwse vliedbergen. Hoe deze intrigerende elementen in het Zeeuwse landschap bewoners en bezoekers inspireren tot uiteenlopende verklaringen en theorieën over hun functie en gebruik.

Een brede groep van maatschappelijke organisaties en overheden, waaronder Het Zeeuwse Landschap, heeft zich gebogen over de vraag hoe de kust te beschermen en waar recreatieve ontwikkelingen wel of niet toelaatbaar zijn. Inmiddels ligt er de kustvisie.
Er zijn belangrijke stappen gezet in de bescherming van de kust, zo leest u in ZEEUWSE KUSTVISIE OP KOERS door Marten Hemminga.

KLIMAAT VERANDERT ZEEUWSE BIODIVERSITEIT
Soorten komen, soorten gaan. Is dat een zegen of een zorg? Lucien Calle beschrijft welke verschuivingen hij waarneemt.

In UIT DE KUNST aandacht voor Nicole Henderiks, die landschappen in Zeeuws-Vlaanderen en details daaruit in tekeningen, etsen en met pastelkrijt weergeeft. ‘In de natuur voel ik vrijheid en blijheid’.

TERRA MARIS NIEUWS laat u zien dat er weer redenen genoeg zijn voor een bezoekje aan ons museum voor natuur en landschap:
Vanaf 1 april is er ‘Love is in the air’, een spannende, interactieve tentoonstelling over liefde in het dierenrijk.
Een nieuw bijenvolk en een enthousiaste imker bieden de mogelijkheid wekelijks de honingbijen te bekijken.
Jan Tuin hield een jaar lang bij welke vogels, vlinders en libellen er in de landschapstuin te zien waren. Veel! Ga eens mee met een van zijn rondleidingen.
Erik Speksnijder schrijft over de collectie haaien- en roggeneikapsels van Terra Maris en vertelt over zijn eigen vondsten. Dat nodigt uit om zelf op zoek te gaan!
Voor nog meer natuuruitjes is er EROPUIT, een overzicht van onze voorjaarsexcursies.

WANNES EN KEETJE zijn al helemaal in lente-stemming. Ze gaan eieren versieren en doen een wedstrijdje met alle kinderen die een foto van hun zelf versierde paasei naar hen opsturen! Je leest in dit nummer allerlei wetenswaardigheden over vogels en hun eieren.

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen ZEEUWSLANDSCHAP elk kwartaal thuis gestuurd en kunnen inloggen op onze website voor de digitale versie. Nog geen donateur? Meldt u dan snel aan! U kunt er voor kiezen of u het tijdschrift alleen online wilt lezen of ook graag de papieren versie wilt ontvangen.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring