Het nieuwe nummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

Onze directeur noemt in zijn column het zomernummer ‘vol met al die zeer diverse, leuke en interessante verhalen die het werk van Het Zeeuwse Landschap zo kenmerken: van dwergsterns tot zomerbitterling en van lepelaars tot kleine graslandpareltjes op Walcheren'.
Oordeel zelf! Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen elk kwartaal ZEEUWSLANDSCHAP, naar keuze op papier of digitaal. Nog geen donateur? Meldt u dan snel aan!

Rond de voorlaatste eeuwwisseling is het Naardermeer van de ondergang gered dankzij een kolonie lepelaars, toen zo ongeveer de enige in Noordwest-Europa. Inmiddels hebben we nu ook in Zeeland kolonies lepelaars op verschillende plekken. In LEPELAARS IN ZEELAND beschrijft Chiel Jacobusse dit icoon van de Nederlandse natuurbescherming. Hoe komt het dat de lepelaar nu meer floreert dan ooit? Zowel natuurontwikkeling als, gek genoeg, vossenpredatie worden als mogelijk factoren gezien.
In de Zeeuwse natuurgebieden tekenen de nadelige gevolgen van de klimaatveranderingen zich steeds duidelijker af. De natuurbeheerders moeten zonder dralen zoeken naar een duurzame aanpak van de dreigende klimaatnoodtoestand. Er is ACTIE NODIG TEGEN KLIMAATNOODTOESTAND.
Al in de jaren ’80 van de vorige eeuw hebben leden van de Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland zich ingespannen voor een gunstig broedbiotoop voor de dwergstern. Neeltje Jans herbergt al 40 jaar wisselende aantallen dwergsterns op wisselende locaties. In 40 JAAR DWERGSTERNS OP NEELTJE JANS leest u hoe het de dwergstern is vergaan en welke maatregelen er nodig waren en zijn.
We beheren op Walcheren tientallen graslandreservaatjes. Je hoort vaak dat beheerders niet op dit soort snippertjes zitten te wachten of zelfs dat ze afgestoten worden. In DE WAARDE VAN KLEINE GRASLANDRESERVATEN OP WALCHEREN legt Huibert Simons uit dat het beheer duur en ingewikkeld is, maar de moeite waard.
Zeeland is leefbaar polderland, gemaakt door mensen. Zij namen opgeslibde schorren en zandige opwassen stap voor stap in gebruik en gingen het nieuwe land beschermen met steeds sterkere dijken. Zo ontstonden de 639 polders en de bijna 3400 kilometer dijken. Niet voor niets worden ze wel de ruggengraat van de provincie genoemd. ZONDER DIJKEN GEEN ZEELAND.
De Zeeuwse natuur is altijd open! Meer dan ooit zijn we graag in de natuur voor een ommetje. Om al wandelend of op de fiets te genieten van het landschap en wat dit aan flora, fauna en cultuurhistorie te bieden heeft. In OMMETJES! presenteren we twee heel verschillende fietsroutes, langs de inlagen van Noord-Beveland en langs de Staats-Spaanse Linies in Zeeuws-Vlaanderen.

De vaste rubrieken
In BIJZONDER ZEEUWS de zomerbitterling, in Nederland een betrekkelijk nieuwe verschijning. Zeeuws-Vlaanderen is nog steeds hét Nederlandse bolwerk voor deze soort, met Goeree-Overflakkee op een goede tweede plaats.
Ook dit keer is er geen willekeurige bezoeker TE GAST IN HET ZEEUWSE LANDSCHAP, maar journaliste Carrie Frederiks. Zij sprak voor deze rubriek ieder kwartaal met bezoekers, niet op afspraak maar gewoon spontaan in het veld, in één van onze natuurgebieden. Carrie is onlangs gepensioneerd en zal daarmee haar werk aan ZEEUWSLANDSCHAP beëindigen. Een goed moment om haar te interviewen. Wat vindt zij van het terrein, wat is er leuk aan het gebied en wat zou er beter kunnen? Haar keuze is een bezoek aan de Yerseke Moer, haar favoriete natuurgebied.
In ZO WERKT William de Ridder, veldmedewerker District Zuid. In zijn vorige baan in de groenvoorziening maakte hij al kennis met Het Zeeuwse Landschap, omdat hij vaak voor werkzaamheden werd ingehuurd. Na een aantal jaren is hij overgestapt en bij Het Zeeuwse Landschap in dienst gekomen.
TERRA MARIS geeft een indruk van wat er in het museum, dat gelukkig weer open is, in de zomer allemaal op de rol staat. Bijvoorbeeld de Scharrelkidsclub, de Middeleeuwse Festijnen, de Virtual Reality in de vaste tentoonstelling en al die te ontdekken soorten in de landschapstuin. Genoeg te zien en beleven! In UIT DE COLLECTIE legt Erik Speksnijder uit waarom Terra Maris zo blij is met een dode mus.
In KLEIN MAAR FIJN dit keer het allerkleinste terrein van Het Zeeuwse Landschap. Het is kleiner dan klein en omvat niet meer dan één boom: de grenslinde bij Kapelle.
WANNES EN KEETJE gaan met de boswachter op zeehondensafari; “ontzettend gaaf” volgens Wannes!
In LANDSCHAP IN ’T KORT aandacht voor de zeearendensoap op de Slikken van de Heen, de teloorgang van de Vlaakse Moer door de komst van windmolens, een hondenpenning voor strandbezoekers en de nieuwe wandelroutes in Oranjezon.

 

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring