Het nieuwe nummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

In dit lentenummer onder meer aandacht voor weidevogels. Die gaan in hoog tempo achteruit. Niet alleen op boerenland; ook in onze natuurgebieden merken we dat ze onder enorme druk staan, zo valt te lezen in WEL EN WEE VAN WEIDEVOGELS IN NATUURGEBIEDEN VAN HET ZEEUWSE LANDSCHAP.
Ook de rubriek ZELF EROPUIT! is helemaal gewijd aan weidevogels: met gebieden waar ze nog te zien zijn, de stand van zaken per gebied en de aankondiging van een digitale interactieve lezing voor wie meer wil weten.
Als het aan toeristisch Nederland ligt gaat 2021 de boeken in als jaar waarin het thema ‘Ode aan het Nederlandse landschap’ centraal staat. Om de aandacht te vestigen op de eigenheid en veelzijdigheid van het landschap en het feit dat het eeuwenlang een inspiratiebron vormde voor allerlei vormen van kunst. Ad Beenhakker laat In ODE AAN HET ZEEUWSE LANDSCHAP zien hoe ook het Zeeuwse landschap kunstschilders wist te inspireren.
Amfibieën trekken ieder voorjaar vanuit hun winterverblijfplaatsen naar voortplantingswateren zoals poelen. Tijdens de voortplantingsperiode, april tot eind mei, gaan vrijwilligers, veelal collega’s die goed bekend zijn in de streek, op pad om boomkikkers te tellen. In deze periode beginnen de mannetjes als de schemering invalt met hun karakteristieke roep; SPEUREN NAAR BOOMKIKKERS IS NACHTWERK.
Peter de Smidt, onze beheerder van Waterdunen, beschrijft in PIONIEREN IN WATERDUNEN wat er allemaal komt kijken bij de ontwikkeling van dit unieke nieuwe getijdennatuurgebied.

De vaste rubrieken:
Staat de steenuil terecht in BIJZONDER ZEEUWS? In zekere zin wel, al geldt tegelijkertijd dat de noordwestelijke helft van de provincie het zonder steenuilen moet stellen.
Deze keer is niet een willekeurige bezoeker, maar interim-directeur Bopp van Dessel TE GAST IN HET ZEEUWSE LANDSCHAP. Hij bezocht duingebied Oranjezon tijdens een van die topdrukke dagen in deze corona-tijd. Maar toch: “Het is er echt on-Nederlands mooi.”
In ZO WERKT lopen we een dagje mee met Jaco Walhout, medewerker ecologie en kwaliteitszorg. Al sinds de jaren ’80 kijkt hij fanatiek naar vogels en later ook naar planten en andere soortgroepen. Inmidels heeft hij van zijn passie voor de natuur zijn werk gemaakt.
Hoewel museum TERRA MARIS nog gesloten is wordt er achter de schermen hard gewerkt aan iets nieuws: een virtuele wandeling door de Zeeuwse natuur. En, uiteraard onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen, vindt er op 20 en 21 maart weer een prepareerweekend plaats. In UIT DE COLLECTIE lees je wat je aan de vorm van de schedel kunt aflezen over de leefwijze van de eigenaar ervan.
Pepijn Calle neemt ons in KLEIN MAAR FIJN mee naar De Reep, vlakbij Oostburg. Een stukje oud cultuurlandschap met karakteristieke natuurwaarden waar Zeeland ooit zo rijk aan was, maar die nu helaas onder druk staan.
WANNES EN KEETJE gaan op zoek naar wisenten. Op de Slikken van de Heen heb je grote kans de kudden te treffen. “Wat zijn ze mooi en groot!”
In LANDSCHAP IN ’T KORT onder meer aandacht voor opvallende waarnemingen: een voor Zeeland nieuwe paddenstoel, de slanke aardster en uitzonderlijk veel steltlopers in Saeftinghe.

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen elk kwartaal ZEEUWSLANDSCHAP. Naar keuze ontvangen zij de papieren versie of een inlogcode voor de digitale versie op onze website. Nog geen donateur? Meld je dan snel aan!

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring