Het nieuwe nummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

En dat opent met een kennismaking met onze nieuwe (interim) directeur-bestuurder, Bopp van Dessel. In zijn eerste weken heeft hij veel mensen gesproken en onze gebieden bezocht. “Ik vind het prachtig om een steentje bij te kunnen dragen om deze terreinen zo mooi te houden als ze zijn en te proberen om deze gebieden te verbinden met elkaar op een natuurlijke manier.”

Verder in dit nummer
Afgelopen broedseizoen was er bij Het Zeeuwse Landschap een onderzoeksproject voor de bescherming van bontbek- en strandplevieren. De schaarse broedparen van deze strandbroeders vallen vaak ten prooi aan predatoren en daarom werd geëxperimenteerd met nestbeschermers. De rapportage is nog niet gereed, maar we weten al een heleboel dankzij de wildcamera’s die bij een aantal nestjes geplaatst werden. In ONDERZOEK BROEDENDE BONTBEKPLEVIEREN: EEN BEELDVERSLAG staat een selectie van enkele bijzondere beelden.
De Sint Laurense Weihoek, bij Middelburg, is in korte tijd uitgegroeid tot een begrip onder vogelaars en andere natuurliefhebbers en is ook populair onder wandelaars en fietsers. Vanaf de openbare weg die dwars door het gebied loopt, heb je prachtig zicht over de weiden en plassen. Op een mooie voorjaarsochtend waan je je in het paradijs met luchten vol baltsende kieviten, grutto’s en zingende veldleeuweriken. Dat dit allemaal niet vanzelf gaat lees je in WATERBEHEER EN VOSSENRASTERS, MAATREGELEN VOOR WIEDEVOGELS IN DE SINT LAURENSE WEIHOEK
Voorzitter Krijn Jan Provoost beschrijft hoe NATIONAAL PARK OOSTERSCHELDE BOUWT AAN DE TOEKOMST. Het Nationaal Park Oosterschelde bestaat nu 18 jaar en heeft zich ontwikkeld tot een platform waarin veel van wat zich in en om de Oosterschelde afspeelt wordt uitgewisseld en afgestemd. Het gaat primair om de bescherming en versterking van de landschappelijke- en natuurwaarden van het Oosterscheldegebied en de beleving daarvan. Dat was immers de aanleiding voor rijk en provincie om de Oosterschelde de status van Nationaal Park te verschaffen. Nu is er een nieuw ambitiedocument in de maak.
Veel planten die gewoon in de berm langs de weg groeien waren bij onze voorouders in gebruik als probaat middel tegen ziekten en kwalen. In de kruidengeneeskunde worden ze nog steeds gebruikt; bijvoorbeeld smeerwortel (Symphytum) en valkruid (Arnica) voor de bereiding van zalf, valeriaan als kalmerend middel en een extract uit meidoornbessen voor het bestrijden van hoge bloeddruk. Ga mee op een medische verkenningstocht in onze wilde flora in PLANTEN ALS GENEESMIDDEL.
Rinus Antonisse sprak met Richard Rozemeyer, projectleider Grenspark Groot Saeftinghe. Wat hem betreft kan het niet snel genoeg gaan. De wisselwerking tussen de omvangrijke getijdennatuur en het aangrenzende polder- en havenlandschap gaat iets prachtigs opleveren. Niet alleen de natuur vaart er wel bij – ook voor de streek is het een oppepper van jewelste. De natuur - met inbegrip van genieten, ofwel beleving - is leidend, maar er kan met allerlei sociale en economische activiteiten aangehaakt worden. GRENSPARK GROOT SAEFTINGHE KOMT UIT DE STARTBLOKKEN.

De vaste rubrieken
In BIJZONDER ZEEUWS zie je de stadsreus, onze grootste zweefvlieg. Het is één van de vele insectensoorten die door de klimaatverandering vanuit het zuiden Nederland is binnengetrokken. Zeeland is daarbij vaak een voorpost.
De familie Borsje uit Lekkerkerk is TE GAST IN HET ZEEUWSE LANDSCHAP, in Landgoed Landlust. Zij komen al 25 jaar in Zeeland en zijn vaak in de natuurgebieden van Het Zeeuwse Landschap te vinden.
In ZO WERKT lopen we een dagje mee met Erwin Put, beheerteam-medewerker Walcheren. Hij volgde de studie Bos- en Natuurbeheer in Velp en werkt al sinds 1990 bij ons. “Die afwisseling van gebieden maakt het werk extra leuk.”
In TERRA MARIS lees je wat het museum allemaal in petto heeft deze winter, over winteren in de landschapstuin en over het belang van natuureducatie en wat Terra Maris daarin te bieden heeft. In UIT DE COLLECTIE staat een koppeltje slechtvalken centraal.
KLEIN MAAR FIJN gaat over de Westeindse Weel, een waardevol natuurgebiedje met een rijke historie. Het ligt onder de rook van Vlissingen-Oost, tussen Borssele en Driewegen.
WANNES EN KEETJE helpen de vogels de winter door en geven je tips wat jij daar zelf aan kunt doen. Doe je dan ook mee aan de nationale tuinvogeltelling?
In LANDSCHAP IN ’T KORT lees je onder andere over de Koninginnennpage (terug van weggeweest!), over de Oehoe in de Waterwinbossen en hoe het de wisenten op de Slikken van de Heen vergaat.
In verband met de corona-maatregelen ziet het er naar uit dat we de komende maanden geen excursies en andere publieksactiviteiten kunnen organiseren. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden om er zelf op uit te gaan. In ZELF EROPUIT! staat een overzicht van onze observatiehutten en kijkschermen, mooie plekken om vogels te kijken en de winter is daar bij uitstek geschikt voor. In BIJZONDERE GASTEN BIJ HET ZEEUWSE LANDSCHAP zie je welke bijzondere vogels er in onze terreinen gezien zijn, allemaal in 2020.
We sluiten dit nummer af met een serie foto’s in het kader van het project GROENE STRAND. Zie wat je allemaal kunt vinden in het vloedmerk. Natuurlijk materiaal wat er hoort, maar ook onnatuurlijk aanspoelsel, menselijk afval, om op te ruimen.

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen elk kwartaal ZEEUWSLANDSCHAP. Naar keuze ontvangen zij de papieren versie of een inlogcode voor de digitale versie op onze website. Nog geen donateur? Meld je dan snel aan!

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring