Het nieuwe nummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

Een dezer dagen ontvangen onze donateurs dit herfstnummer thuis en krijgen onze digitale lezers bericht zodra het tijdschrift online beschikbaar is. Wat kunnen ze verwachten?

Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Ons klimaat wordt grilliger en warmer en dat heeft sterke effecten op de flora en fauna. Marcel Klootwijk en Chiel Jacobusse presenteren in VOGELS EN KLIMAATVERANDERING zes vogels die op het veranderende klimaat reageren. Zowel soorten die profiteren, als soorten die nadeel ondervinden.
In Nederland leven zo’n zevenhonderd soorten spinnen, waarvan er ongeveer tweehonderd tot de dwerg- en hangmatspinnen behoren. Dat zijn kleine soorten die moeilijk te determineren zijn en die de meeste spinnenliefhebbers daarom negeren. Spinnenliefhebbers? Ja, die zijn er wel degelijk, al zijn er ook mensen met een grote angst voor spinnen. Ongeacht of je liefhebber of spinnenhater bent, er valt een hoop over spinnen te leren in ACHT POTEN EN DRIE OF VIER PAAR OGEN, SPINNEN IN SOORTEN EN MATEN.
LEVINUS LEMNIUS, MATTHIAS DE LOBEL EN PETRUS HONDIUS, ‘ZEEUWSE’ PLANTKUNDIGEN UIT DE 16e EN 17e EEUW beschrijft een drietal belangrijke floristen die actief waren in Zeeland. Het artikel is gebaseerd op het boekje ‘Botanische meesterwerken’.
In FREE NATURE ZORGT VOOR GROTE GRAZERS praat Rinus Antonisse met Esther Linnartz over de kuddes van koniks, wisenten en runderen in de terreinen van Het Zeeuwse Landschap. De kudden grote grazers van FREE zorgen voor het in stand houden van een zo natuurlijk mogelijk landschap. Onder het motto: natuur op eigen benen.
In 2019 stelden we samen met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten een actieplan op voor gesteelde zoutmelde en zeegerst, twee zeer zeldzame kustplanten. Daarmee willen we de bestaande groeiplaatsen versterken en nieuwe groeiplaatsen ontwikkelen. In GESTEELDE ZOUTMELDE EN ZEEGERST beschrijven Pepijn Calle, André Hannewijk en Tijmen den Ottelander deze herintroductieproef.

De vaste rubrieken
In BIJZONDER ZEEUWS een soort die weliswaar vooral in West- en Noord-Nederland algemeen voorkomt, maar vrijwel nergens zoveel wordt waargenomen als in Zeeland: de Egale rietboorder, een op riet gespecialiseerde rups.
Tanneke ten Zijthoff is TE GAST IN HET ZEEUWSE LANDSCHAP. Zij wandelt dagelijks met haar hond in de Waterwinbossen bij Clinge. Daar is hard gewerkt aan o.a. het padennet, want ook wij constateerden de door haar ervaren overlast in dit drukbezochte gebied.
Voor ZO WERKT liep Marcel Klootwijk een dagje mee met Carla van Dueren den Hollander. Zij is beheerder van Bezoekerscentrum Saeftinghe en regelt ook alle excursies: “Ik heb echt een superbaan. Geen dag is hetzelfde”.
In TERRA MARIS aandacht voor wilde èn honing-bijen en de activiteiten die het museum daarbij aanbiedt. Erik Speksnijder beschrijft een van de meest gewaardeerde planten in de landschapstuin, de wilg. In UIT DE COLLECTIE lees je over de levensloop van een lepelaar uit Praag.
In KLEIN MAAR FIJN laat Wannes Castelijns je kennismaken met het Bosje van Klompe op Sint Philipsland. Dit polderbosje is van ‘houtakker’ steeds meer natuurgebied geworden.
WANNES EN KEETJE mogen een dagje met een echte fotograaf mee naar de Boshut in de Waterwinbossen. Daar kun je vogels en eekhoorns van heel dichtbij zien. En fotograferen natuurlijk.
In LANDSCHAP IN ’T KORT onder andere de verwerving van het herenhuis ‘Landlust’ en een nieuw bezoekersplan voor Oranjezon.
In EROPUIT! een selectie van de ingeplande excursies. In Het Verdronken Land van Saeftinghe kunnen we vanwege de 1,5 meter-eis nog geen open excursies houden, maar kun je wel met een eigen groep op pad. Hou de agenda op de website in de gaten voor de actuele informatie over wat er in onze terreinen te beleven is.

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen elk kwartaal ZEEUWSLANDSCHAP. Naar keuze ontvangen zij de papieren versie of een inlogcode voor de digitale versie op onze website. Nog geen donateur? Meld je dan snel aan!

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring