Het nieuwe nummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

Waar in het vorige nummer de vestiging van de steen- en boommarter in Zeeland aan de orde kwam, focust Pepijn Calle nu op twee andere marterachtigen, die op de drempel van de provincie staan: IS ZEELAND WEER GESCHIKT VOOR OTTER EN DAS?
Chiel Jacobusse en Chris Vreugdenhil beschrijven in NATUURHERSTEL OP HET ZEEUWSE STRAND het project ‘Het Groene Strand’. Belangrijk onderdeel daarvan is de realisatie en/of instandhouding van zo’n twintig broedstranden.
Op diverse plaatsen in Zeeland kun je het woord ‘vroon’ tegenkomen. In VROON - EEN VERKENNING legt Aad de Klerk uit wat het betekent.
Over stikstof en alles wat daarmee te maken heeft doen de meest wilde verhalen de ronde. In STIKSTOF VOOR DUMMIES legt Chiel Jacobusse - naar eigen zeggen zelf een dummie op het gebied van chemie en bodemprocessen - uit dat de ene stikstof de andere niet is en wat het stikstofprobleem in de Zeeuwse natuur is.
En, tot slot, een inkijkje in hoe wij NATUUR BEHEREN TIJDENS DE CORONACRISIS. Wat betekenen de virusmaatregelen voor de medewerkers in onze natuurterreinen?

De vaste rubrieken:
In BIJZONDER ZEEUWS staat - met een prachtige foto - de blauwe goudwesp, een schitterend gekleurde, zogenaamde koekoekswesp. Drie keer raden wat dat betekent…
Frits Caniëls is TE GAST IN HET ZEEUWSE LANDSCHAP, in de Bruintjeskreek. Hij komt er graag om vogels te kijken, te fotograferen én om andere vogelaars te ontmoeten.
Marcel Klootwijk doet in ZO WERKT verslag van het werk in de Eendenkooi Sint-Philipsland en loopt een dagje mee met Annet de Ruyter. Zij is behalve kooiker, ook beheerder, communicatiemedewerker én... zangeres.
In TERRA MARIS een verslag van hoe het museum de afgelopen periode toch toegankelijk bleef, ondanks corona: via Facebook. Verder een interview met vrijwilligster Baukje Bosdijk en vertelt Jan Tuin over mimicry in de heemtuin. Erik Speksnijder schrijft over de waterral, aan de hand van een recent verworven skelet UIT DE COLLECTIE.
In KLEIN MAAR FIJN nemen Fred Schenk en Awie de Zwart je mee naar de Ossenwei, een klein weidegebiedje bij Zuidzande.
WANNES EN KEETJE gaan met de boswachter op zoek naar orchideeën. Hij weet er heel veel over te vertellen, onder andere dat het heel kieskeurige plantjes zijn.
In LANDSCHAP IN ’T KORT aandacht voor recente uitbreiding van het natuurnetwerk dankzij een kavelruil, de stikstofdepositie in Zeeland en twee nieuwe medewerkers: Suzanne en Suzanne.
Vanwege het coronavirus vind je in EROPUIT! vooral natuurtips voor thuis.

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen elk kwartaal ZEEUWSLANDSCHAP. Naar keuze ontvangen zij de papieren versie of een inlogcode voor de digitale versie op onze website. Nog geen donateur? Meld je dan snel aan!

 

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring