Het nieuwe nummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

Na het afscheid van onze directeur Marten Hemminga in de vorige ZEEUWSLANDSCHAP, volgt nu de kennismaking met zijn opvolger, Alexander Bolomey.
Verder in dit zomernummer artikelen over de gevolgen van klimaatverandering op de insecten hier, over onze aanpak om de boerenlandnatuur te versterken en over de verrassende flora die je in de stad kunt tegenkomen. Uiteraard ontbreken ook de vaste rubrieken niet en hebben we weer volop tips om eropuit te gaan deze zomer.

Van onze nieuwe directeur wordt verwacht dat hij Het Zeeuwse Landschap eigentijds zal houden en zal versterken. In een tijd dat waardering voor natuur en landschap niet meer zo vanzelfsprekend is, betekent dat mouwen opstropen en aan de slag. De titel van het artikel, citaten uit het gesprek dat Rinus Antonisse met hem had - “ONZE DIEPGROENE ORGANISATIE IS HET KOMPAS WAAROP WE VAREN” en “Wij hebben een positieve boodschap” - geeft een indruk van de manier waarop Alexander Bolomey zich gaat inzetten voor belangrijke onderwerpen als klimaatverandering, energietransitie, toeristische ontwikkelingen en landbouw in overeenstemming met natuurwaarden.
Dat de laatste jaren steeds warmer worden is bekend. Dat daarmee veel dieren en planten hun verspreidingsgebied naar het noorden verplaatsen ook. Het lijkt erop dat beide processen zich versnellen. Lucien Calle schrijft over veranderingen en opvallende waarnemingen in Zeeland in KLIMAATOPWARMING EN DE INSTROOM VAN ZUIDELIJKE INSECTEN.
In TV MET TWEE KANALEN halen Joop Millenaar en Chiel Jacobusse herinneringen op aan het onlangs gesloopte Zomerverblijf Saeftinghe. Hoewel de naam ‘zomerverblijf’ anders doet vermoeden, was het slechts een gammele, oude directiekeet. Maar wel een, op een van de meest betoverende plekken van onze Delta.
Chris Vreugdenhil en Hein Vermin beschrijven NIEUWE KANSEN VOOR DE NATUUR IN DE POEL OP ZUID-BEVELAND. Net als op Schouwen willen we nu ook in de Zak van Zuid-Beveland samen met boeren, natuurbeheerders en andere gebiedspartijen de handen ineenslaan om het boerenland weer duurzamer te maken voor boeren, bodem en biodiversiteit. Daarvoor is veel kennis, en dus onderzoek, nodig.
Chiel Jacobusse laat in OP PLANTENSPEURTOCHT IN DE STAD zien dat de stedelijke omgeving een bijzondere flora herbergt.

De vaste rubrieken:
In BIJZONDER ZEEUWS aandacht voor de wulp, vogel van het jaar 2019. Zeeland is voor deze soort van groot belang. Broeden doen ze hier niet meer, maar ze zijn er vanaf het najaar om te ruien en te overwinteren.
Clarine ten Berge is TE GAST IN HET ZEEUWSE LANDSCHAP. Zij woont en werkt vlakbij Heggengebied Arnemuiden en komt er bijna dagelijks. “Ik geniet er altijd van om in de natuur te lopen”. In KLEIN MAAR FIJN laat Aad de Klerk u nader kennismaken met dit Walcherse heggenlandschap.
In ZO WERKT loopt Carolien van de Kreeke een dagje mee met Luciën Calle. Luciën is medewerker ecologie en werkt al ruim twintig jaar bij Het Zeeuwse Landschap. Hij is dus zeer ervaren en kent enorm veel plant- en diersoorten.
TERRA MARIS is klaar voor de zomervakantie, met onder andere de nieuwe tentoonstelling ‘Van Potvis tot Petfles’ en een keur aan activiteiten, zoals die van de Scharrelkidsclub en het kinder-kunstatelier KKaAT. En natuurlijk staat ook het Middeleeuws festijn ‘Spelen en Spijzen’ weer op het programma. Jan Tuin beschrijft de allernieuwste aanwinst van Terra Maris, een heel zeldzame vogel: de vale gierzwaluw.
WANNES EN KEETJE willen een zouthandeltje opzetten en gaan naar de Yerseke Moer. Ze leren er veel; over zout, over vroeger èn over de natuur nu. Iets voor jou? We hebben daar een wandelroute uitgezet; onderweg kom je dan bordjes tegen met allerlei leuke weetjes! Of weet je nu het antwoord op de prijsvraag al?
In LANDSCHAP IN ’T KORT nieuws uit de organisatie met o.a. een stukje over de steltkluut, ook een soort die vanuit het zuiden aan een opmars bezig is. En, voor wie beschikt over groene vingers en graag buiten actief is: de (moes)tuin-groep van Hoeve Van der Meulen zoekt versterking!
Ook deze zomer is er weer veel te doen en beleven in onze terreinen. Wat dacht u van een bezoek aan de Eendenkooi, genieten van het avondrood in de Slikken van de Heen of een fietsexcursie door de Zwinstreek? De exclusieve donateursexcursie is dit keer op Noord-Beveland, waar Chiel Jacobusse op zoek gaat naar vloedmerkplanten.
Informatie over deze activiteiten, en alle andere, is te vinden in EROPUIT!

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen ZEEUWSLANDSCHAP elk kwartaal thuis gestuurd en kunnen inloggen op onze website voor de digitale versie. Nog geen donateur? Meld u dan snel aan! U kunt er voor kiezen of u het tijdschrift alleen online wilt lezen of ook graag de papieren versie wilt ontvangen.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring