Het nieuwe nummer van ZEEUWSLANDSCHAP is uit

Deze week wordt ZEEUWSLANDSCHAP weer bezorgd bij al onze donateurs, bij ieder die ons steunt. En, die steun is wéér gegroeid! Velen geven gehoor aan onze oproep “helpt u mee om het Zeeuwse landschap mooi te houden?”
Als u al donateur bent, kunt u de nieuwe ZEEUWSLANDSCHAP nu meteen online bekijken.

In dit nummer onder andere:

Aan het Zeeuwse strand kun je zo maar twee miljoen jaar oude schelpen, haaientanden en botjes vinden, die daar zijn aangespoeld. Daarover gaat het artikel ZEEUWSE STRANDFOSSIELEN, door Harry Raad. Voor ieder die meer wil weten komt de werkgroep Geologie van het Zeeuws Genootschap binnenkort met de veldgids ‘Zeeuwse strandfossielen - Fauna Zeelandica in de oertijd’. ZEEUWSLANDSCHAP heeft daarvoor een aantrekkelijke lezersaanbieding.

In STRIJDIGE BELANGEN, WEDERZIJDS BEGRIP legt Marten Hemminga uit waarom Het Zeeuwse Landschap het beroep tegen de komst van windturbines op de Krammersluizen heeft ingetrokken. Een weloverwogen besluit, zo blijkt.

Als trekvis moet je heel wat voor je nageslacht over hebben. Een moeizame weg van de zee naar de paaigronden, vol obstakels en gevaren. De driedoornige stekelbaars is zo’n trekvis. Het is één van de hoofdpersonages in de film ‘Holland - Natuur in de Delta. De film brengt de trektocht van deze kleine en fascinerende vis, van de Noordzee tot diep in Nederland, zeer fraai in beeld. Ondanks de vele hindernissen tijdens de trek, is de driedoornige stekelbaars toch wijdverspreid in Zeeland. Pepijn Calle doet hiervan verslag in DRIEDOORNIGE STEKELBAARS, TREKVIS VAN DE POLDERS.

In BUNZING, WEZEL EN HERMELIJN, ROOFDIERTJES IN DE POLDER beschrijft Chiel Jacobusse een drietal heel andere Zeeuwse polderbewoners. Kleine rovertjes die al eeuwenlang in het Zeeuwse voorkomen. Ze zijn niet echt zeldzaam, maar je krijgt ze zelden te zien.

In LEVEND ERFGOED IN DE SCHOMMELING schrijft Alex Wieland over de transformatie van grootschalige (maïs)akkers naar natuurakkertjes. De verkavelingen zijn er weer zoals vroeger en er worden oude graanrassen geteeld. Je waant je hier in het landschap van zo’n tachtig jaar geleden.
De akkers worden met behulp van vrijwilligers op traditionele wijze bewerkt. Het werk is intensief. Vrijwilligers die willen helpen zijn dan ook van harte welkom. De oogst wordt deels verwerkt in een speciaal nieuw bier, het Patrijske. De opbrengst daarvan wordt o.a. gebruikt om de patrijs te behouden voor het boerenland.

Tot slot de vaste rubrieken: In UIT DE KUNST komt Harold Sarneel, kunstschilder én schrijver, aan het woord: “Ik zoek de verstilling in het landschap”. Hij beschrijft hoe hij tijdens zijn studies en werkzaamheden buiten Zeeland altijd zijn Zeeland is blijven waarderen.
In DE PADEN OP… gaan Peter Henderikx, historicus en emeritus hoogleraar Middeleeuwse nederzettingsgeschiedenis en Jaap Noordijk, veldmedewerker bij Het Zeeuwse Landschap, naar de Hellenburg bij Baarland. Met een beetje inlevingsvermogen zie je daar een prachtig kasteel.
In TERRA MARIS NIEUWS leest u over de gloednieuwe, interactieve tentoonstelling ‘Camouflage-kunstenaars’. Dit is een voor het hele gezin verrassende expositie over de manier waarop dieren zich onzichtbaar kunnen maken. Er is een interview met onze trouwe vrijwilliger Willy Kil. Erik Speksnijder doet verslag van een nieuwe waarneming in de landschapstuin: een hoornaar. Enge verhalen die over deze imposante reuzenwesp de ronde doen blijken onterecht te zijn. Jan Tuin beschrijft in UIT DE COLLECTIE de witte rat die in 2010 aan Terra Maris werd geschonken en tijdens het jaarlijkse prepareerweekend werd opgezet: een albino muskusrat. WANNES EN KEETJE gaan op zoek naar vleermuizen, spannend! Ze doen een omroep om een mooie vleermuis-tekening in te sturen.

Ook deze winter is er weer van alles te doen en te 
beleven in onze terreinen. Kijk voor de agenda in EROPUIT! of in het overzicht van de activiteiten bij Terra Maris.

Alle donateurs van Het Zeeuwse Landschap krijgen ZEEUWSLANDSCHAP elk kwartaal thuis gestuurd en kunnen inloggen op onze website voor de digitale versie. Nog geen donateur? Meld u dan snel aan! U kunt er voor kiezen of u het tijdschrift alleen online wilt lezen of ook graag de papieren versie wilt ontvangen.

 

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring