In deze extra dikke zomereditie geven we een overzicht van onze activiteiten in 2021, leggen we uit waarom het snijden van zeegroenten meer in balans moet zijn met de natuur en laten we ons licht schijnen over de PFAS-discussie. Een boeiend verhaal over hoe dood doet leven in de natuur, wetenswaardigheden over bijzondere vissen én een artikel over de waarde van gebouwd erfgoed in het landschap.

Bericht van de redactie
Na het drukken van deze zomereditie – waarin ook grote sterns aan bod komen – heeft de vogelgriep helaas hard en snel om zich heen gegrepen. Tot en met vrijdag 24 juni telden we al 2.000 volwassen grote sterns en 2.500 juveniele grote sterns. Op onze nieuwspagina zullen wij actualiteiten over vogelgriep publiceren.

Achtergrondverhalen

* In het JAARVERSLAG 2021 presenteren we met trots wat we dat jaar hebben gedaan voor natuur, landschap, erfgoed en natuurbeleving in Zeeland.

* Zeeland is terecht trots op haar zilte zaligheden. De natuur geeft ons een hoop lekker voedsel. Zelf je gratis maaltje bij elkaar scharrelen bij het water en in de natuur heeft ook een bijzondere charme. Maar, ZEEGROENTEN SNIJDEN… IN AFGESLOTEN NATUURGEBIEDEN? Ons standpunt laat zich raden. Samen met anderen maken we nieuw beleid dat recht doet aan een mooie traditie én kwetsbare natuur.

* Het Zeeuwse Landschap beheert enkele tientallen erfgoedobjecten. Van boerderijen tot bunkers, van schaapskooien tot schansen, van het oude kerkhof bij Baarsdorp tot de fundamenten van het middeleeuwse kasteel Hellenburg. In VERNIEUWEN OM TE BEHOUDEN lees je hoe we dat doen en welke afwegingen we daarbij maken.

* De natuur bestaat naast leven en nieuw leven ook uit sterven. Na hun dood vervullen dieren een essentiële rol in de natuur. Iedereen is wel gewend aan dode bomen in het bos, maar dode dieren vinden veel mensen nog steeds een beetje luguber. Daarom zijn wij het project DOOD DOET LEVEN gestart.

* Afgelopen maanden is er meermaals gewaarschuwd om geen vis en garnalen uit de met PFAS vervuilde Westerschelde te eten. Wij beheren daar verschillende buitendijkse natuurgebieden. Hoe kijken wij naar die vervuiling, mede in relatie tot de ontpoldering? We leggen het uit in PFAS IN DE WESTERSCHELDE.

Vaste rubrieken in ZEEUWS LANDSCHAP

* BIJZONDER ZEEUWS is 'ie zeker: de gehoornde slijmvis, een zuidelijke soort die inmiddels ook in de Zeeuwse wateren algemeen voorkomt. In ONDER WATER worden nog vijf bijzondere vissen beschreven én geportretteerd; een kleurrijk geheel.

* Een GROEN PARELTJE is de Weel in de Heerenpolder bij Wolphaartsdijk. Een kreekrestant met weiland, dat er nog net zo uitziet als rond 1700: nat en zilt.

* In AAN DE SLAG VOOR HET ZEEUWSE vertelt Lien Ysewijn over haar werk als beheervrijwilliger in de Waterwinbossen.

* In TERRA MARIS extra aandacht voor de landschapstuin. De Hortus Zeelandiae herbergt 12 Zeeuwse landschappen in het klein; er valt daar veel te ontdekken.

* Bekijk in EROPUIT een greep uit ons activiteitenaanbod. Onze gidsen staan de hele zomer voor je klaar om al het moois te laten zien dat de Zeeuwse natuur te bieden heeft.

* Steeds meer mensen staan stil bij de vraag ‘Hoe kan ik bijdragen aan een betere wereld, ook als ik er zelf niet meer ben?’. In GEEF OM HET ZEEUWSE lees je hoe het werkt als je de Zeeuwse natuur wilt opnemen in je testament.

* En natuurlijk krijg je ook in dit nummer nieuwsfeitjes in de rubriek KORT NIEUWS. 

Onze donateurs ontvangen het magazine naar keuze op papier of digitaal. Nog geen donateur? Meld je dan snel aan! Als dank voor je steun krijg je nu tijdelijk als extraatje de reisgids Kiek Zeeland ter waarde van €18,99.