Erfgoeddag in het Landschap

UPDATE: Excursies Hoeve Veldzicht zijn volgeboekt!

Op zaterdag 30 september van 13:00 tot 17:00 uur heten Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ), Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) en Het Zeeuwse Landschap (HZL) u van harte welkom tijdens de Erfgoeddag in het Landschap.
Dit jaarlijks terugkerend typisch Zeeuws evenement - nu op 13 verschillende locaties, verspreid over heel Zeeland - omvat allerlei activiteiten voor jong en oud. We laten, ook bij u in de buurt, zien waar natuur, landschap en geschiedenis nauw met elkaar verweven zijn. Deskundige gidsen en medewerkers leiden u rond en vertellen wat zij doen om Zeeland zó mooi te houden. Kijk op www.erfgoeddagzeeland.nl voor alle informatie.

Activiteiten en locaties
Iedereen is van harte welkom op de volgende locaties:

Schouwen-Duiveland:

 • Burghsluis: Akkervogelexcursie
  Bekijk het ideale biotoop van de patrijzen, veldleeuweriken, graspiepers en andere akkervogels en misschien zien we er ook nog wel één!. Er zijn 2 excursies: om 13.00 uur en om 15.00 uur. Inschrijven: verplicht via info@landschapsbeheerzeeland.nl of bel: 0113-230936. Na inschrijving ontvangt u de verzamellocatie. Prijs: € 5,- p.p.

 • Dreischor: Dorpskom en buitengebied
  Bezoek de optredens en rondleidingen in en rond de Adriaanskerk, bekijk vlasdemonstraties in
  Landbouwmuseum Goemanszorg en bezichtig de dorpsmolen Aeolus. Luister op het veldje
  bij de Ankerplaats, tegenover Goemanszorg, naar pop-up lezingen over landbouw en archeologische vondsten en wandel langs bezienswaardigheden in en rond de bebouwde kom, met een stop bij Wijnhoeve De Kleine
  Schorre. Voor basisschoolleerlingen zijn twee verschillende speurtochten uitgezet. Tijd: van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk voor de adresgegevens op www.erfgoeddagzeeland.nl. Inschrijven en kosten: nee, m.u.v. een enkele activiteit met inschrijving ter plaatse.

 • Oosterland: Excursie ‘Heerlijkheid Oosterland’
  Een bijzondere excursie naar het landgoed "De Maire" in Oosterland waarbij we het landhuis en het gebied bekijken, met de nieuwe natuurtoren en het jachthuis. Tijd: van 13.30 tot 15.30 uur. Inschrijven verplicht via info@landschapsbeheerzeeland.nl of bel: 0113-230936. Na inschrijving ontvangt u de verzamellocatie. Prijs: vrijwillige bijdrage.

Walcheren:

 • Oostkapelle: Open Depot bij Museum Terra Maris
  Bezoek met de conservator het depot van museum Terra Maris. Hetgeen niet in het museum tentoongesteld wordt, wordt in het depot bewaard… vandaag kunt u een kijkje nemen in deze schatkamers. Locatie: Duinvlietweg 6, 4356 ND Oostkapelle. Tijd: van 13.00 tot 17.00 uur. Inschrijven: ja, bij de balie van het museum. Prijs: toegangsprijs museum, jaarkaarthouders en MJK gratis.

 • Oostkapelle: Herken de oude fruitrassen
  In het kader van ‘Puur Oôskappel’ staat Camping Ons Buiten bomvol activiteiten. Bekijk oude fruitrassen en leer van de enthousiaste deskundigen over dit waardevolle fruit. Ook is er een mobiele fruitpers aanwezig waar men -mits van tevoren aangemeld- eigen (hoogstam)fruit kan laten persen tot sap. Locatie: Camping Ons Buiten, Aagtekerkseweg 2a, 4356 RJ Oostkapelle. Tijd: van 10.00 tot 17.00 uur. Gratis toegang.

 • Middelburg: Excursie Buitenplaats Ter Hooge
  Een bijzondere excursie naar het Landgoed en het ‘Kasteel’ Ter Hooge, dat een lange geschiedenis kent en voor het eerst werd genoemd in 1289. Tijd: er zijn twee excursies: (1) 13.00-14.00 uur en (2) 15.00-16.00 uur. Inschrijven: verplicht via info@landschapsbeheerzeeland.nl of bel: 0113-230936. Na inschrijving ontvangt u de verzamellocatie. Prijs: vrijwillige bijdrage.

Zuid-Beveland:

 • ’s-Heer Abtskerke: Workshop Werken met de zeis, Excursie Biodiversiteit en bezoek museumwoning Hoeve van der Meulen, demonstraties Zeeuwse paarden
  Leer alles over de zeis en probeer het zelf ook eens!. Er zijn 2 workshops: 13.00-13.45 uur en 15.00-15.45 uur. Inschrijven: ja, via info@landschapsbeheerzeeland.nl of bel: 0113-230936. Prijs: vrijwillige bijdrage.

Ook zijn er op deze locatie twee excursies over (wilde) bijen, akkerranden, vogels, fruitbomen, heggen, muizen en uilen: 14.00-15.00 uur en 16.00-17.00 uur. Inschrijven: ja, via info@landschapsbeheerzeeland.nl of bel: 0113-230936. Prijs: vrijwillige bijdrage (indicatie van € 5,- per deelnemer, te voldoen bij de stand van SLZ).

Tevens is het mogelijk om onder leiding van een gids de museumwoning te bezoeken, demonstraties met Zeeuwse paarden te zien, kleindieren te aaien en te wandelen door de boerennatuur van weleer. Tijd: van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.
Verzamellocatie voor al deze excursies: Hoeve Van der Meulen, Zuidweg 30, 4444 ND ’sHeer Abtskerke.

 • Wolphaartsdijk: Rondleiding restauratiewerkzaamheden Hoeve Veldzicht

De bouwkundige vertelt u alles over de restauratie van deze monumentale schuur. Verzamellocatie: Van Strienweg 4, 4471 RH Wolphaartsdijk. Er zijn twee rondleidingen: om 13.00 uur en om 15.00 uur. Inschrijven verplicht via info@hetzeeuwselandschap.nl. Prijs: gratis. Let op: alleen op aanmelding te bezoeken, vol=vol!.

Zeeuws-Vlaanderen:

 • Oostburg: Auto-excursie langs nissenhutten
  Verdwaald, maar niet verloren in het Zeeuwse landschap treft u hier en daar nog nissenhutten aan, ontworpen tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Canadese luitenant-kolonel Peter North Nissen. Verzamellocatie: Schouwburgstraat 2, 4501 BP Oostburg. Tijd: van 13.30 tot 15.30 uur. Inschrijven: ja, via info@landschapsbeheerzeeland.nl of bel: 0113-230936. Prijs: € 7,50. Dit bedrag kunt u voldoen bij de excursieleider. Het betreft een auto-excursie, carpoolen behoort tot de mogelijkheden.

 • Zuidzande: Landschapsexcursie, Workshop fruit snoeien en Demonstratie beheerwerk
  Ga mee met de excursie langs het essenhakhoutbosje, bloemrijk grasland, mooie grote poelen en het begrazingsgebied met hoogstamfruitbomen. Misschien ziet u de boomkikker of tengere grasjuffer wel.
  Er zijn twee excursies: 13.30-14.30 uur en 15.00-16.00 uur. Inschrijven: ja, via info@landschapsbeheerzeeland.nl of bel: 0113-230936. Prijs: vrijwillige bijdrage.
  Ook kunt u een workshop hoogstamfruit snoeien volgen. Leer de grondbeginselen van het snoeien van hoogstamfruit of fris uw kennis al doende weer op. Tijd: van 13.30 tot 15.30 uur. Inschrijven: ja, via info@landschapsbeheerzeeland.nl of bel: 0113-230936. Prijs: € 10,- p.p. Benodigd gereedschap is aanwezig. Neem ook een kijkje bij de demonstratie van het beheer van natuurgebieden en landschapselementen. Medewerkers van stichting Het Zeeuwse Landschap tonen hun materieel en misschien mag u zelf ook wat doen! Tijd: van 13.30 tot 15.30 uur, gratis toegang.
  Voor al deze excursies geldt: Verzamelen bij het informatiebord van het gebied ‘Kleine Loodijkpolder’, aan de Oude Zeedijk.

 • Philippine: Wandeling langs sporen van WOI en WOII
  Excursie langs de observatiepost en Tobruk-opstelling uit de Tweede Wereldoorlog, Boekhoutse haven en de duiker uit de Eerste Wereldoorlog. Verzamellocatie: Mosselmonument Philippine, Havenplein, 4553 CJ Philippine. Tijd: van 14.00 tot 16.30 uur. Inschrijven: ja, via info@landschapsbeheerzeeland.nl of bel: 0113-230936. Prijs: vrijwillige bijdrage. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Gepast schoeisel en een flesje water
  zijn aan te bevelen.

 • Westdorpe: Zwartenhoekse Zeesluis
  Bekijk deze 18e eeuwse sluis die volledig is gerestaureerd. Tevens is het een inundatiesluis, die in tijden van oorlog voor een verdedigbare waterlinie voor diezelfde ‘boeren, burgers en buitenlui’ zorgde. De sluis, opgebouwd met Belgisch hardsteen, is de enige in haar soort en nagenoeg intact. Onze deskundige kan u er ter plekke alles over vertellen! Locatie: nabij Sasdijk 1, 4554 LJ Westdorpe. Tijd: van 11.00 tot 15.00 uur. Prijs: vrijwillige bijdrage.

 • Nieuw Namen: Excursie Schaapskooi Verdronken Land van Saeftinghe
  De tocht voert vanaf het Gasplateau over de Dam naar de Noord, naar deze enige buitendijks gelegen schaapskooi in West-Europa. Verzamellocatie: Bezoekerscentrum Saeftinghe, Emmaweg 4, 4568 PW Nieuw-Namen. Tijd: van 14.00 tot 17.00 uur. Inschrijven: ja, via het aanmeldformulier op www.saeftinghe.eu. Prijs: alleen op deze dag gratis, aangeboden door Stichting het Zeeuwse Landschap. Gezien de aard van het terrein en de zwaarte van de tocht worden geen kinderen jonger dan 10 jaar, mensen die niet al te gezond of slecht ter been zijn, hartpatiënten of zwangere vrouwen toegelaten.

  Kijk voor details op www.erfgoeddagzeeland.nl.
  Let op, voor sommige activiteiten moet u zich aanmelden in verband met beperkt aantal plaatsen!

  Met dank aan de Provincie Zeeland en de Postcode Loterij.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring