Boswachter redt ernstig verzwakte zeearend

foto Vogelrevalidatiecentrum Zundert

Op woensdagmiddag 24 februari trof boswachter Jaap Noordijk van Het Zeeuwse Landschap een ernstig verzwakte zeearend aan in het natuurgebied de Slikken van de Heen.
De vogel was niet meer in staat te vliegen of zelfs te lopen en lag krampachtig op de grond.
De jonge vogel werd min of meer bij toeval tijdens werkzaamheden in het gebied ontdekt, en dat was vrijwel zeker zijn redding. Er komen op de Zeeuwse Slikken namelijk veel vossen voor en een half verlamde zeearend is ondanks zijn formaat een aantrekkelijke prooi. Medewerkers van Vogelrevalidatiecentrum Zundert waren snel ter plekke om het dier op te halen en naar hun centrum te brengen voor behandeling.

Behandeling
De kramp- en verlammingsverschijnselen en het uit de bek lopende vocht duiden op mogelijke vergiftiging. De zeearend was verder goed op gewicht en had geen zichtbare verwondingen. Naast de vogel lag een uitgebraakt stuk vlees op de grond, dat momenteel op gifsporen wordt onderzocht.
Aangekomen in het revalidatiecentrum is de zeearend onderzocht en meteen behandeld tegen vergiftiging. Het is van groot belang dat gif zo min mogelijk tijd krijgt om zijn werk te doen. Daarom heeft de vogel direct met een sonde en via injectie vocht toegediend gekregen.
Aangezien het dier geringd is, weten we dat het een jong mannetje is dat in 2014 in de Brabantse Biesbosch werd geboren. Eerder werd al eens een nakomeling van hetzelfde zeearendpaar uit de Biesbosch vergiftigd gevonden. Dat exemplaar herstelde weer dankzij het Vogelrevalidatiecentrum Zundert en is nog steeds in leven getuige waarnemingen uit Nederland en Duitsland.

Zeearendparadijs
Of de nu gevonden zeearend het zal overleven is nog niet duidelijk. De eerste, meest risicovolle, dagen heeft hij in ieder geval overleefd. Zodra de arend weer fit genoeg is, zal hij weer worden uitgezet in de Slikken van de Heen.
Het zoete Volkerak-Zoommeer is de laatste jaren een waar zeearendenparadijs geworden. Het laatste jaar zijn er zeer regelmatig zo’n zes zeearenden aanwezig. In Zeeland is er geen betere plek om zeearenden te zien. Voor Nederlandse begrippen is zes zeearenden heel veel aangezien er slechts vijf broedparen en hooguit 20 onvolwassen exemplaren in ons land voorkomen. Dat de Slikken van de Heen zo aantrekkelijk zijn, heeft te maken met de rust, de uitgestrektheid en bovenal het goede voedselaanbod (veel watervogels en brasems) in het gebied. Het Zeeuwse Landschap kijkt al jaren uit naar de eerste broedpoging. Zeearenden beginnen echter gewoonlijk pas in hun vierde of vijfde levensjaar met de voortplanting.

Foto Vogelrevalidatiecentrum Zundert

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring