Boek over de dwergsterns van de Hooge Platen

Al meer dan 30 jaar worden de dwergsterns van de Hooge Platen in de Westerschelde gevolgd. Het Zeeuwse Landschap beheert het gebied, houdt er toezicht en doet er onderzoek. Onze medewerker René Beijersbergen was er vanaf het begin bij betrokken en schreef er onlangs een boek over. Zijn sfeervolle impressies van de vele bezoeken aan de Hooge Platen en andere broedgebieden van de dwergstern doen denken aan reisverhalen en leiden de lezer geleidelijk naar de meer wetenschappelijk getinte inhoud.

Het boek, Reizen langs de waterkant, geeft voor het eerst een samenhangend beeld van het ecologische onderzoek aan onze zeldzaamste sternsoort in dit bijzondere natuurgebied. Vele facetten komen aan bod, zoals nesttellingen, broedsucces, voedselecologie en trek. Ook de veranderingen van de broedvogelsamenstelling door de ontwikkelingen in het platencomplex en de wijzigingen in het voedselgebied, de Westerschelde, passeren de revue. In Engeland, Frankrijk en het Waddengebied zijn ter ondersteuning van de gevonden resultaten vergelijkende waarnemingen aan de voedselbeschikbaarheid verricht. Sinds de eeuwwisseling nemen alle sternsoorten op de Hooge Platen af; René doet suggesties om deze trend te keren.

We hebben 50 exemplaren van het boek gereserveerd voor onze donateurs. Voor hen is het beschikbaar voor €11,90 (excl. porto) en te bestellen via de mail of 0113 – 569 110. Op=op!

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring