Boegbeeld van de Zeeuwse natuur na 43 jaar met pensioen

Na maar liefst 43 jaar werkzaam te zijn geweest bij Stichting Het Zeeuwse Landschap gaat Chiel Jacobusse per 1 oktober met pensioen. Zijn enorme kennis van en liefde voor de Zeeuwse natuur weet hij al decennialang uit te dragen waardoor hij hét boegbeeld voor de Zeeuwse natuur werd, zowel binnen als buiten Zeeland. Vandaag beëindigde hij zijn loopbaan bij Stichting Het Zeeuws Landschap met een inhoudelijk mini-symposium voor (oud)collega's en een selecte groep van genodigden.

“Als fervent vogelaar, bevlogen natuurfotograaf en ecoloog vervulde Chiel in zijn lange loopbaan diverse rollen bij de Stichting Het Zeeuwse Landschap, zowel op de natuurinhoudelijke kenniskant, het externe relatiebeheer als op communicatiegebied. Hij is geestelijk vader van diverse projecten en inspirator voor vele mensen om natuurbeschermer te worden. De Stichting Het Zeeuwse Landschap - en eigenlijk de Zeeuwse natuur in zijn geheel - heeft enorm veel aan Chiel te danken; daar zijn wij hem zeer erkentelijk voor. De tijd is gekomen dat hij van zijn pensioen mag gaan genieten. Tegelijkertijd zijn we blij dat Chiel als voorzitter van de Natuurwetenschappelijke Adviescommissie betrokken blijft bij de stichting”, aldus Bopp van Dessel, interim directeur-bestuurder.

Bekende Zeeuw
Op 22-jarige leeftijd kwam Chiel in dienst als een van de drie personeelsleden van Stichting Het Zeeuwse Landschap om zoveel mogelijk natuurwaarnemingen te verzamelen in alle beheergebieden. Zijn liefde voor de natuur werd hem als kind met de paplepel ingegoten. Zijn voorliefde voor schrijven en vertellen maakt dat Chiel veel gevraagd werd voor lezingen en het geven van excursies. Tientallen jaren was hij tekst- en beeldredacteur van het donateursblad ZEEUWSLANDSCHAP, verscheen zijn natuurcolumn wekelijks in de PZC en werkte hij aan diverse natuuruitgaves waaronder de Fauna Zeelandica. In 1990 ontving Chiel de Heimans en Thijsse Prijs die wordt toegekend aan een persoon of organisatie die activiteiten ontwikkelt om belangstelling te wekken voor de natuur, natuurstudie, natuurbehoud of natuureducatie. In 2015 ontving hij ook De Goessche Diep Fondsprijs en was een expositie van zijn foto's te zien in de Zeeuwse Bibliotheek.

Nalatenschap
Als woordvoerder heeft Chiel vele gedeputeerden, relaties, sponsoren, pers, medewerkers en vrijwilligers rondgeleid en opgeleid om de Zeeuwse natuur te laten zien én het belang van goed beheer en rentmeesterschap te benadrukken. Yerseke Moer is zijn favoriete gebied: hier kun je de hele geschiedenis van Zeeland laten zien in combinatie met de natuurwaarden, zoet én zout. Chiel is trots op hoe de Zeeuwse natuurgebieden er nu bij liggen, echter de afname in biodiversiteit in het agrarisch gebied gaat hem aan het hart. Sinds 2014 zijn daarom ook concrete stappen gezet richting natuurinclusieve landbouw waarbij hij het programma Burghsluis opgezet heeft. Meest recentelijk was hij ook actief betrokken bij het project Het Groene Strand.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring