Bijen beter beschermd in Clingse bos

Op een van de drukste plekken in het Clingse bos, nabij het speelbos, heeft stichting Het Zeeuwse Landschap enkele plekken afgezet met linten. Hier zijn wilde, niet-stekende, bijen bezig hun nestjes in de grond te maken. Op dit moment vliegen er honderden bijen laag boven de grond heen en weer naar hun nesten. De drukste plekken zijn afgezet om te zorgen dat ze niet vertrapt worden door wandelaars.

Wilde bijen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem, als bestuiver. Ze leven niet in kolonies, maar solitair. Hier in Clinge gaat het met name om de grijze zandbij, het vosje, de roodharige wespbij en de grote zijdebij.
Ieder vrouwtje maakt haar eigen nest: ze graaft een holletje in de grond. Daarin maakt ze cellen en legt er eitjes in. Ze brengt er ook stuifmeel en nectar van wilgen, dat als voedsel dient voor de larven.

Er liggen vele honderden nestheuveltjes. Van achter de linten kunnen wandelaars de bijen goed zien, zonder de bijen te verstoren. Het Zeeuwse Landschap heeft er informatiebordjes bij gezet. Het bos is eigendom van Evides Waterbedrijf en wordt beheerd door Het Zeeuwse Landschap.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring