Bever en otter terug in Zeeland

Twee “nieuwe” zoogdieren staan op het punt om zich te vestigen in Zeeland. Het gaat om twee soorten van de waterkant, namelijk de visotter en de bever. Voor beide soorten zijn in Nederland succesvolle herintroductieprojecten uitgevoerd, nadat ze eerder waren uitgestorven. Na meer dan 200 jaar afwezigheid in Zeeland hebben bevers in het Krammer-Volkerak de provinciegrens letterlijk bereikt. Otters komen steeds dichterbij nadat ze 40 jaar geleden in Zeeland uitstierven en hebben vanuit Noord-Nederland zelfs Vlaanderen al bereikt.

Het Zeeuwse Landschap heeft, met financiële steun van de provincie Zeeland een brochure gemaakt over beide diersoorten met veel praktische tips: hoe zien ze er uit; waar zijn ze te vinden en vooral: wat moeten we doen om ze in stand te houden. De eerste exemplaren van de brochure worden op vrijdag 27 februari overhandigd aan gedeputeerde Carla Schönknecht van de provincie Zeeland en dijkgraaf Toine Poppelaars van waterschap Scheldestromen.

Dat gebeurt tijdens een symposium in de abdij in Middelburg. Er blijkt erg veel interesse voor het onderwerp te zijn, er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar. Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden via m.de.maat@hetzeeuwselandschap.nl. Er geldt vol=vol!

“Kennelijk leeft er bij het grote publiek veel interesse voor deze bijzondere dieren” aldus ecoloog Pepijn Calle van Het Zeeuwse Landschap. “We zullen ze zeker een warm welkom bereiden.”

Foto Otter: Henning Leweke

 

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring