Bergeenden bevolken Hooge Platen

Bergeenden bevolken Hooge Platen in de Westerschelde

De rui is begonnen in de Westerschelde. Grote groepen bergeenden hebben zich op de Hooge Platen in de Westerschelde verzameld: de rui is in volle gang. Rond deze tijd wisselen ze van verenkleed, en daarbij verliezen ze alle slagpennen tegelijk. Ze kunnen dus in deze periode niet of nauwelijks vliegen en zoeken veiligheid bij elkaar. Deze massale groepen bergeenden tref je maar op een paar plaatsen in Europa.

De monding van de Westerschelde is zo’n plek waar ruiende bergeenden zijn te vinden. Jarenlang waren dat groepen van enkele honderden tot een paar duizend individuen. Maar tegenwoordig strijken er steeds meer bergeenden neer op de Hooge Platen. Aan de noordkant van zandplaat telden medewerkers van Het Zeeuwse Landschap vanaf  een boot afgelopen week wel 30 tot 35.000 exemplaren!

Als het broedseizoen achter de rug is, begint voor bergeenden de ruiperiode. Deze duurt ongeveer een maand en de vogels zijn dan erg kwetsbaar. De bergeenden zoeken daarom een rustige plek op, en elkaar: veiligheid door de grote aantallen.

Op dit moment bieden de kilometerslange oevers van de Hooge Platen een ideale plek voor vele bergeenden. Op flinke afstand van het scheepvaartverkeer scharrelen de ruiende vogels op de voedselrijke slikken naar kleine slakjes en schelpdiertjes. Wanneer het hoog water is, zijn grote groepen bergeenden zwemmend rond de zandplaat te zien.

Kleurrijke verschijning

Bergeenden zijn groot van stuk; met hun lengte van zo’n 60 cm zitten ze tussen  eenden en ganzen in. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben bij de bergeenden een bijzonder gekleurd verenkleed; de kop is zwart met daaronder een bruine halsband terwijl de rest van het verenpak wit is met hier en daar zwarte en bruine strepen. De snavels van deze watervogels zijn opvallend rood.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring