Beheer Waterdunen energieneutraal

Op 19 april 2018 nam stichting Het Zeeuwse Landschap haar eerste elektrische beheervoertuig in gebruik: een Polaris Ranger EV. Dit elektrische terreinvoertuig zal bij het beheer van Waterdunen worden ingezet. De accu wordt opgeladen dankzij de zonnepanelen die op het Kustlaboratoriumgebouw liggen. Het is een logische stap richting het energieneutraal maken van het beheer van Waterdunen. Mechanisatiebedrijf Vermeulen uit Oostburg verzorgde de levering van het voertuig.

Beheerder Peter de Smidt is heel blij met het voertuig én met de geleverde service van Vermeulen: “De Polaris is niet alleen stil en schoon, wat heel fijn is met het oog op verstoring van dier en recreant, maar hij heeft ook een flink vermogen en vierwielaandrijving. Dat is wel zo prettig als je af en toe op moeilijk bereikbare plekken moet komen. Vermeulen heeft voor ons het voertuig geïmporteerd en bedrijfsklaar gemaakt”. Vermeulen heeft tevens een accu-aangedreven bosmaaier geleverd (EGO BC3800e) die zal worden gebruikt voor klein maaiwerk in het natuurgebied: stil, krachtig en ook klimaatneutraal.

De aanschaf is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Het Zeeuwse Landschap streeft ernaar het beheer van Waterdunen en het daarin gelegen Kustlaboratorium energieneutraal uit te gaan voeren. Daartoe bestaat het dak van het Kustlabgebouw, dat vorig jaar werd opgeleverd, volledig uit zonnepanelen.

Waterdunen en Kustlaboratorium

Waterdunen is een bijzonder natuur- en recreatiegebied in aanbouw, op de rand van land en zee. Het getij zal hier straks de natuur bepalen. Eb en vloed zullen het landschap met geulen en platen verder vormgeven. Binnen Waterdunen krijgt ook het Kustlaboratorium steeds meer vorm: een proeftuin voor de binnendijkse teelt van zoutwaterplanten- en dieren, op een aantrekkelijke manier vormgegeven. Aan Waterdunen werken vijf partijen samen. Dat zijn de Provincie Zeeland, de gemeente Sluis, waterschap Scheldestromen, Molecaten en Het Zeeuwse Landschap.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring