Excursies op maat

Het Zwin - Retranchement, Zeeuws-Vlaanderen West
Een rondleiding door natuurgebied Het Zwin is een typisch Zeeuwse beleving.
U maakt met de gids een wandeling door duinen, over het strand en een stukje schorlandschap. Dat wordt gevormd door de slufter; een zeearm die vanuit de Noordzee zout water het gebied in voert. De planten die hier groeien zijn dan ook echte bikkels, die niet bang zijn van een koude zoutwaterdouche. Talloze kustvogels scharrelen hier hun kostje bijeen. De gids neemt u ook mee in het verleden, toen vanaf hier de belangrijke zeearm landinwaarts slingerde.
De tocht duurt ca. 2,5 uur.

Verdronken Zwarte Polder - Nieuwvliet, Zeeuws-Vlaanderen West
Ruim honderd jaar geleden nam de natuur hier de regie: een dijkdoorbraak maakte van deze voormalige polder een afwisselend natuurgebied. De Verdronken Zwarte Polder is nu een zandig schor, door een hoog duin begrensd van de Westerschelde. Landinwaarts zijn de duinen begroeid met struwelen. Er leven talloze planten- en vogelsoorten.
De wandeling voert u langs strand, duin, schor en struweel. Laat u verrassen door de vele planten- en vogelsoorten die hier te bewonderen zijn!

Waterwinbossen - Clinge, Zeeuws-Vlaanderen Oost
De bossen van Clinge en Sint-Jansteen liggen op de grens tussen Nederland en Belgie. Ze doen dienst voor de drinkwatervoorziening en hebben een rijke geschiedenis. De ondergrond is kalkarm dekzand, wat zijn invloed heeft op de planten die er groeien.
Laat u tijdens een heerlijke wandeling verrassen door wat de gids allemaal te vertellen heeft.  Bossen met een verhaal!

Inlagen van Noord-Beveland -Wissenkerke, Noord-Beveland
Inlagen zijn typisch Zeeuwse landschapselementen, die herinneren aan de strijd tegen het water. Soms werd er uit voorzorg achter een zeedijk, landinwaarts, een reservedijk aangelegd. Het land tussen de zeedijk en de reservedijk heet een inlaag. De gids vertelt over de geschiedenis, de planten en de vogels.
Neem een verrekijker mee, in de nieuwe vogelkijkhut bij de inlaag Keihoogte komt die zeker van pas!

Neeltje Jans - Vrouwenpolder, Schouwen-Duiveland
Neeltje Jans is het voormalige werkeiland dat zich ontwikkeld heeft tot een fraai natuurgebied. Door de unieke ligging, tussen de Oosterschelde en de Noordzee in, is het een prachtige plek voor veel vogelsoorten. Zand, wind en water zijn kenmerkende elementen. Hier kunt u lekker uitwaaien terwijl de gids u de verassende natuur in deze duinen toont.

Oranjezon - Vrouwenpolder, Walcheren
Het voormalige waterwingebied Oranjezon is een gevarieerd natuurgebied waar de paden zich met hoogteverschillen slingeren door de duinen, duingraslanden, struwelen en bossen.
Grote grazers als Koniks en damherten helpen om Oranjezon zo gevarieerd te houden. En zeg nou zelf, het is toch geweldig om deze dieren tegen te komen tijdens je wandeling?

Hoeve Van der Meulen -  's-Heer Abtskerke, Zuid-Beveland
Hier komen cultuur, erfgoed en natuur samen. De historische boerderij is ingericht zoals het er uitgezien moet hebben rond 1930. Op de omliggende landerijen wordt boerenlandnatuur van weleer teruggebracht. Zo zijn er kleine akkertjes, akkerranden, drinkpoelen en hagen.
De gids biedt u een kijkje in het woonhuis en maakt met u een rondgang over het erf en de omliggende akkers.

Slikken van de Heen - Sint Philipsland, Tholen
Dit halfopen landschap, met open vlaktes, struwelen en bomen, was vroeger een getijdengebied. Dat is nog goed te zien aan de talloze voormalige getijdengeulen. In dit ruige oerlandschap heb je kans op een ontmoeting met wilde paarden, Schotse Hooglanders en wie weet wat nog meer. Echte Zeeuwse wildernis!

Waterdunen - Breskens, Zeeuws-V;aanderen West
Tussen Groede en Breskens werken we aan een 350 hectare groot gebied waarin natuur, recreatie, kustversterking en aquacultuur worden gecombineerd: Waterdunen.
De gids geeft u uitleg over dit unieke project en vertelt onder andere over de kustversterkingswerken, de getijdenduiker, de plannen voor het recreatiegebied en de reeds aanwezige en toekomstige natuurwaarden.

Ontdek de Zwinstreek - Sluis, Aardenburg, Cadzand en Retranchement, Zeeuws-Vlaanderen West
Dit is een fietstocht door het groene landschap van west Zeeuws-Vlaanderen. Wat zich hier in het verleden afspeelde - vooral ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog - is tot op de dag van vandaag te zien.
De gids weet er veel over te vertellen; er is keuze uit verschillende thema’s of een combinatie daarvan:
- De Staats-Spaanse Linies (het ontstaan van het landschap en de geschiedenis)
- Natuur en landschap
- Wetenswaardigheden van de streek.
Het onderwerp, de lengte/duur en het startpunt van deze fietstocht worden in overleg met u vastgesteld. De route is tussen 15 - 30 kilometer. Mogelijke vertrekplaatsen zijn Sluis,  Aardenburg, Cadzand en Retranchement. 

Het Verdronken Land van Saeftinghe - Nieuw-Namen, Zeeuws-Vlaanderen Oost
Een excursie in dit 36 km² grote Zeeuwse oerlandschap is voor velen een onvergetelijke ervaring. Deskundige gidsen nemen u mee in het niet vrij toegankelijke deel van het natuurreservaat. Zij laten u kennis maken met de rijke natuur en geschiedenis van het grootste brakwaterschor van Europa.
Van 1 juli tot 1 september volgen de gidsen nog alleen routes via het plankierpad en het Ruige Laarzenpad. Vanaf 1 september zijn ook excursies die verder het schor opgaan weer mogelijk.

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson

Privacyverklaring