13
augustus

Naar de Noord

•  Begint om 11:00

‘De Noord’ is het meest noordoostelijke deel van Saeftinghe en op cultuur-historisch vlak een uniek stukje. Vroeger was deze hoek het domein van schaapherders en jagers, hetgeen zijn sporen heeft nagelaten in de vegetatie, de nodige infrastructuur en in twee stellen waarvan één met een grote schaapskooi erop. De tocht voert vanaf het Gasplateau over de Dam naar de Noord naar deze enige buitendijks gelegen schaapskooi in West-Europa.

In deze schaapskooi, die niet meer in gebruik is voor de schapenhouderij, wordt een pauze voorzien (neem dus wat te eten en te drinken mee). Men kan er van alles bekijken uit de periode dat het gebied nog grootschalig begraasd werd door schapen. Je kunt een kijkje nemen in de keet, waar de schaapherders woonden. In de stal worden originele foto’s en materialen tentoongesteld. Verder zal tijdens deze afwisselende tocht aandacht besteed worden aan het vroegere jachtbedrijf met zijn infrastructuur. De archeologie komt aan bod en uiteraard wordt ook de natuur in Saeftinghe niet vergeten; dat alles terwijl grote oceaanreuzen op korte afstand passeren op weg naar of afkomstig uit Antwerpen.

Omdat de wandeling grotendeels over een dam gaat en vlakke tamelijk zandige slikken, is deze tocht geschikt voor een breed publiek. Er wordt gezamenlijk met auto’s vertrokken vanaf het Bezoekerscentrum naar het oostelijke gedeelte. De totale duur bedraagt circa 3 – 4 uur.

Kledingadvies: goed passende laarzen of oude schoenen en droge kleding voor na de tocht, evt. een wandelstok en een verrekijker.
En neem iets te eten en te drinken mee!

Aanmelden
Reserveren is noodzakelijk en kan tot uiterlijk 3 dagen van tevoren via het speciale aanmeldformulier voor Saeftinghe-excursies. Geef in het opmerkingenveld aan dat het om de excursie naar de Noord gaat.

Startpunt
Bezoekerscentrum Saeftinghe, Emmaweg 4, 4568 PW Nieuw-Namen.

Kosten
Volwassenen € 10,- p.p., kinderen tussen 10 en 16 jaar € 5,-.
Donateurs van Het Zeeuwse Landschap en hun huisgenoten betalen op vertoon van hun donateurspas € 5,00 p.p., kinderen van 10 tot 16 jaar € 2,50 p.p.

Honden niet toegestaan.

Deze excursie is bedoeld voor individuele personen of gezinnen. Wilt u met meer dan 7 personen mee doen aan een rondleiding door Saeftinghe of stelt u prijs op een privégids voor uw groep? Vraag dan een excursie op maat aan.

Deel deze activiteit

Stichting Het Zeeuwse Landschap

Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert en beschermt waardevolle gebieden en historische pareltjes in Zeeland, bij elkaar bijna 10.000 ha. Geniet mee dankzij de vele wandelroutes, uitkijkpunten en excursies!

Ontwerp & realisatie: Nilsson