Introductie
Stichting Het Zeeuwse Landschap, beheerder van Het Verdronken Land van Saeftinghe, werkt samen met Vlaamse en Nederlandse partners aan de realisatie van het gebiedsontwikkelingsproject Grenspark Groot Saeftinghe. Het overkoepelende doel van dit project is het versterken van de verbinding tussen natuur, landbouw en haven.
Binnen Grenspark Groot Saeftinghe zetten we ons in voor: de realisatie van het nieuwe buitendijkse natuurgebied dat grenst aan Het Verdronken Land van Saeftinghe, duurzame vrije tijdsbesteding in de streek en natuurinclusieve landbouw.
Waarom
Grenspark Groot Saeftinghe belooft een uniek gebied van internationale allure te worden. Het doel van Stichting Het Zeeuwse Landschap is om de maatregelen ten behoeve van de natuurwaarden in en rondom het gebied te waarborgen en te bevorderen. Er liggen veel kansen voor een groot aantal vogel- en insectensoorten. Als natuurbeheerder zetten we onze expertise in om hier samen met de betrokken partners een succes van te maken. Verder vinden we het belangrijk dat de (natuur)beleving toeneemt.
Hoe
In samenwerking met de partners wordt er binnen Grenspark Groot Saeftinghe gewerkt aan projecten die de natuur en natuurbeleving verbeteren. De natuur rondom de Westerschelde wordt uitgebreid met de ontwikkeling van een nieuw natuurgebied. En de recreatieve infrastructuur in de omgeving wordt verbeterd tijdens Interreg project IV: “Grenspark Groot Saeftinghe”. Lees hier meer over de deelprojecten binnen Grenspark Groot Saeftinghe:
Resultaten
Na de start van Grenspark Groot Saeftinghe in 2016 zijn er meerdere belangrijke projecten afgerond:
- De inrichtingswerkzaamheden van het Hedwige-Prosperproject zijn in 2023 afgerond. De zeedijk is afgegraven en de Panoramaheuvel is gerealiseerd. Het is nu aan de natuur om het gebied verder vorm te geven.
- In 2023 is ook het nieuwe veldstation opgeleverd. Op dit moment wordt het gebouw ingericht Het veldstation biedt volop kansen om onderzoeks- en ringactiviteiten te hervatten en nieuwe onderzoeksactiviteiten op te zetten binnen dit unieke natuurgebied.
- Tijdens Interreg-project Grenspark Groot Saeftinghe (2016-2020) is er een grensoverschrijdende beheervisie opgesteld, hebben we natuurgebied Inlaag Paal ingericht en is er een haalbaarheidsstudie rondom het 7-eilandenplan.
Partners
Stichting Het Zeeuwse Landschap is in mei 2021 een samenwerkingsovereenkomst voor 5 jaar aangegaan met de onderstaande partners. Samen met deze partners wordt gewerkt aan het realiseren van de doelstellingen binnen Grenspark Groot Saeftinghe. Het samenwerkingsverband bestaat uit Port of Antwerp-Bruges, Natuurpunt Waasland, EGTS Linieland van Waas en Hulst, Provincie Zeeland, Provincie Oost-Vlaanderen, Agentschap voor Natuur & Bos, Maatschappij Linkerscheldeoever, Gemeente Hulst, Gemeente Beveren en De Vlaamse Waterweg.
Contact
Heb je vragen over het Grenspark Groot Saeftinghe project? Neem dan contact op met Lennard Openneer (Projectmanager Grenspark Groot Saeftinghe binnen Stichting Het Zeeuwse Landschap) of bel naar 06-10100376.
Kijk hier voor alle actuele informatie over Grenspark Groot Saeftinghe.